Защо колоездачите носят клинове?

За да са по-аеродинамични =)
Защо колоездачите носят клинове?

Има си доста основателна причина, да знаете. И тя се казва аеродинамика. Оказва се, че легинсът, както още наричаме еластичната дреха, помага на колоездачите да се справят с въздушното съпротивление, което се засилва в условия на силен вятър и при спускане.

Усетили сте го сами, нали? Докато въртите смело педалите, облечени в свободни шорти и разплута тениска, нещо сякаш ви дърпа назад и намалява скоростта ви. Ето това е! Изводът е, че колкото по-тесни дрешки носите, толкова по-аеродинамични сте. И следователно - по-бързи във вело-сесията си.

Всъщност, освен че се обличат в неприлично секси облекло, колоездачите непрекъснато се опитват да подобрят аеродинамиката си и да минимизират ефектите от въздушното съпротивление.

Драфтингът, например, е израз на това тяхно желание. Явлението се наблюдава, когато велосипедистите целенасочено карат много близо един до друг, в голяма група. Оказва се, че по този начин те пестят енергия, като щедро си разменят въздушна струя помежду си. Всъщност, намаляването на съпротивлението при екипно колоездене наистина е значително. В средата на добре оформена група то може да достигне до 40% !

Освен това, когато се спускат, професионалните ездачи накланят предната част на тялото си напред и почти опират брадичка в кормилото. Така те не само повишават скоростта си, но оказват контрол върху въздействието на гравитацията, като допринасят за безопасността и сигурността си на пътя.

Така че, ако искате да сте по-бързи, при спускане, наведете торса малко напред. В случай, че не се чувствате удобно в тази позиция, пробвайте няколко други. Или просто намалете скоростта, докато свикнете.  

Сигурни сме, че нищо, дори и вятърът, не може да попречи на разходката ви с колело :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май