Защо да се потя, като мога да лежа!

Каква е ползата от спорта?
Защо да се потя, като мога да лежа!

Какво би бил човешкият живот без спорт?

Ще ви кажа - НИЩО!

Дори, ако погледнем назад във времето ще видим, че още от древността са били организирани всевъзможни игри и състезания. Най-популярните и до днес спортни събития – Олимпийските игри датират от 8-и век преди Христа. Още тогава човекът се е нуждаел от някакъв вид дейност, която да го забавлява и в която същевременно да изявява своите сила и умения. Но днес спортът е дори нещо повече. В забързания и изпълнен със стрес съвременен начин на живот спортуването се превръща в необходимост. Безбройни са изследванията, които доказват пряката връзка между физическата активност и здравословното състояние.

Нека изброим основните ползи от редовното практикуване на спорт.

Подобряване физическото и психическо здраве

"Колкото повече, толкова повече" е казал Мечо Пух. На всички ни е известно, че колкото повече се движим, толкова по-добре се чувстваме. Регулярните упражнения поддържат дейността на сърцето и спомагат за правилното функциониране на организма. Тялото придобива по-голяма сила и издръжливост, имунната система се засилва. Редица медицински тестове показват по-малкия риск от развиване на различни заболявания при редовно "потене". Така например се намалява рискът от бичовете на съвремието инфаркт и диабет, а костите увеличават плътността си и така остеопорозата остава далеч от вас.

Много важен резултат от редовните тренировки е регулирането на хормоналната дейност. Освен това тялото произвежда в по-големи количества ендорфин - хормон, който силно влияе на емоционалното състояние и       ненапразно е наричан хормон на щастието. Настроението се повишава, а тревожността и стреса се понижават.

Според британско проучване, при лечение на депресии физическото натоварване е по-ефективно от лекарствата. 

Възпитава се дисциплина и се създават полезни навици

Когато спортът присъства в човешкия живот още от началните години, тогава по-лесно се изграждат характер и качества като борбеност, находчивост, самостоятелност и самоувереност, които на по-късен етап носят само дивиденти и предразполагат към успех във всяко начинание. Дисциплинираността и инициативността  учат детето, а и възрастния човек да бъдат упорити и да не се отклоняват лесно от поставените цели.

Изграждането на правилни навици поставя индивида в конкурентно положение и многократно повишава шансовете му да се вгради като пълноценен член в едно общество, изпълнено с динамични и постоянни промени. Така че ролята на спорта във възпитателния процес е незаменима.

Социални ползи

Всички ние имаме семейства, приятели и колеги. В този смисъл практикуването особено на отборен спорт ни дава възможност да се сдобием с нови познанства и социални контакти. А и всеизвестен факт е, че човекът е социално животно. На нас изначално ни е заложена нуждата от общуване. Участването в отборни спортни занимания ни помага да развием социалните си умения, а това от своя страна води до по-високи нива на самочувствие и самооценка. Поради това спортът е от особено голяма важност за подрастващите, тъй като придобиването на такива качества е от първостепенно значение за формирането им като личности.

Каквото и да се каже за спорта няма да бъде достатъчно. Наред с множеството ползи, които носи, той ни обогатява емоционално, зарежда ни с енергия и ни кара да се чувстваме щастливи. Така че, изритайте мързела от ежедневието си, за да направите място на безценните физически натоварвания.

Сега бегом марш към спортната зала за тренировка или към парка за разходка!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май