Започнете пролетта с любимия си спорт

Не е лесно, но си струва
Започнете пролетта с любимия си спорт

Съгласни сме, че през зимата бяхте изправени пред наистина труден избор: да си останете на топло вкъщи или да се поизпотите здраво в иначе любима спортна сесия.

За щастие, пролетта е вече тук и по естествен път ще реши иначе доста сложната ви дилема, като ви върне неусетно към здравословния начин на живот. И към спорта, който обичате, разбира се.

Припомнянето на фитнес навиците, които пренебрегнахте за известно време, може да се окаже доста трудно и понякога – болезнено.

Ако следвате тези правила обаче, ще успете да се адаптирате към "новия-стар" ритъм на живот доста по-лесно, отколкото си мислите.



Не се надявайте на летящ старт

Преди шест месеца вероятно сте били способни на маратон от 8 километра, но фитнес паузата едва ли ще ви позволи да реализирате подобен рекорд веднага.

Тялото помни осъществения прогрес достатъчно дълго време, но все пак ще го забрави, ако твърде много отлагате сесията. Подарявайте му опреснителен курс, всеки път, когато го изправяте пред ново предизвикателство.

В случай, че разчитате на любимия си джогинг, за да влезете в добра форма, започнете с по-скромен километраж, време и интензивност. Така ще си спестите контузии и усещането за хипер преумора след сесията.

Това правило важи за всеки спорт, към който решите да се завърнете.

 

Отложете интервалната тренировка и не прекалявайте със скоростта 

Както твърди олимпийският шампион Джеф Галоуей, скоростта в тичането може да погъделичка егото ви и в това, разбира се, няма нищо.

Въпросът е, че ако искате да сте "бързи и яростни", трябва да заложите на предварителна и целенасочена подготовка, която ще отнеме време и усилие.

Започнете с умерена интензивност и интензитет, за да упражните функциите на сърдечносъдовата система. След няколко месеца, ще сте способни да увеличите скоростта и натоварването и да вкарате интервали в тренировката си.

Доверете се на максимата "всичко с времето си" и няма да сгрешите.



Разнообразявайте сесията си

Преди всички нека тя да ангажира подходящо време от деня ви, така че да не ви принуди да се откажете от нея още със започването й.

Омръзна ли ви бокса? Опитайте нов спорт или се запишете в друг клуб. Това ще разшири хоризонтите ви по отношение на физическата активност.

 

Планирайте тренировките си

За да постигнете добри фитнес резултати, имате нужда от график. По същия начин, по който отбелязвате важни събития в календара, може да отбелязвате и планираните сесии.

Защото, както се досещате, здравето е толкова важно, колкото уговорените бизнес срещи през седмицата. Даже повече.

Е, желаем ви приятни пролетни и фитнес моменти.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май