Завържете кънките!

Но не в смисъла на ужасно пиянство, а точно обратното
Завържете кънките!

Макар и да е само началото на октомври, вятърът, сланите и мъглите ни подсказват, че ледените зимни дни не са никак далеч. Хората малко по малко се настройват за дългите, студени и, да си го кажем направо, скучни вечери вкъщи. Празничните угощения не подпомагат с нищо липсата на движение, а най-известният зимен спорт – ските – изисква да му се отдели поне един цял ден и още доста левове, което отказва мнозина. Алтернативите са газене в преспи по път за работа, разходка на куче и игра с децата. Пак недостатъчно.

За щастие има един спорт, който сякаш остава в сянката на ските и е подценяван като такъв, а именно – карането на зимни кънки. Той има изключително много плюсове:

  1. Леснодостъпен е – за да карате кънки не ви трябва дълго пътуване до където и да било. В София има две закрити пързалки. Едната е в Зимния дворец в Студентски град, другата е на стадион Славия, вход откъм страната на конна база "Хан Аспарух". Те работят от октомври до края на март за любителско каране, а целогодишно (само месец профилактика), ако решите да тренирате по-сериозно. Освен тях на езерото "Ариана" до Орлов мост всяка зима от няколко поредни години се инсталира полуоткрита пързалка. В други големи градове също се строят открити пързалки, но, за съжаление, никога не се знае предварително къде точно ще бъдат поставени.
  2. Сравнително евтин е – за да карате кънки час и половина, трябва да си отделите между 4 и 10 лева в зависимост от избраната пързалка и от това дали имате свои кънки или не.
  3. Не изисква толкова много и толкова специална екипировка, за разлика от ските/сноуборда – в много семейства се намират кънки, останали от мама, леля или чичо, които са достатъчни, за да може човек да опита тръпката. Приятели, които имат, също могат да услужат. Ако си нямате, предлагат се под наем на всяка пързалка. Чифт ръкавици и най-много шапка довършват нужното облекло.
  4. Забавен е – на кънки ще ви бъде всичко друго, само не и скучно. Залите са озвучени с последните хитове, а на откритите пързалки понякога се изявяват диджеи. Греяното вино е допълнителна екстра. На "Ариана" има бар. Ако пък не ви се кара, винаги можете да се подпрете на мантинелата да гледате по-добрите и да се учите или пък да си говорите с приятели.

Този спорт може да бъде групов или индивидуален, но е по-забавен, ако сте с близки "свои" хора. Пързалките са място, където стават много запознанства, и предразполагат към изграждане на дълготрайни приятелства. Авторът на този текст го е изпитал лично. След няколко посещения ще забележите, че лицата, които виждате, са едни и същи. Образно казано, ледовете се топят лесно.

След известен брой качвания на кънките мнозина решават да се преориентират към тренировки по хокей на лед, шорттрек или фигурно пързаляне, но много други си остават любители карачи, практикуващи по свободни пързалки. Дали ще изберете да се подпрете на мантинелата и да си бъбрите с компания или ще се впуснете в овладяване на движенията, забавлението е гарантирано.

Казано с други думи, карането на кънки е идеалното занимание за мрачните и студени съботни следобеди, които ни предстоят в следващите месеци. Приемете приключението, хващайте за ръка любимите хора и на бегом към пързалката! Тялото ще се раздвижи, бузите ще се зачервят, духът ще изживее едно малко приключение, а усмивката няма да слезе от лицата в продължение на час. Завържете кънките! Струва си!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април