Емил Кирилов: един истински въздухар

Емо е инструктор по парапланеризъм и организатор на най-летящия фест, наречен Въздухария
Емил Кирилов: един истински въздухар

Преди време летях повече, признавам си. Не ми пукаше от нищо – нито от въздушни течения, нито от чужди мнения. Днес все още имам крила, но за съжаление ги ползвам все по-рядко :)

Затова искрено ме радват хора, за които свободният полет на духа и на тялото е ежедневие. Които не се страхуват от високото – в буквален и преносен смисъл. Които са намерили начин да прекарват повече време в небето и по-малко на земята. Да дишат. 

Един такъв въздухар е Емил Кирилов. Емо е основател на българското училище по парапланеризъм Sky Camp. Освен това е един от организаторите на Въздухария – уникален фестивал, чието второ издание ще се състои в дните между 6-ти и 9-ти септември, на лифта в Сопот. 

Събитието ще събере на едно място всички любители на полетите с парапланер, както и хора, които винаги са мечтали да летят, ама досега просто са нямали куража да го направят. 

Броени дни преди Въздушния празник се срещам с Емо, за да поговорим за свободата, щъркелите и летенето... 

Здрасти, Емо. Ще ни разкажеш ли как и кога се роди идеята за Въздухария? Развиха ли се нещата по план в първото издание на феста?

Идеята бе да организираме събитие, което да привлече повече хора, несвързани пряко с летенето. Затова избрахме да се случи под формата на фестивал, а не като състезание.

Иначе казано, да има музика, работилници и приятна атмосфера, примесени с въздух. Когато идеята е добра и е споделена с хубави хора, нещата се случват от самосебе си. Всички го искат и то става. План нямаше, имаше желание :)

Марта Събева/Sky Camp

По твои наблюдения, много ли са родните фенове на полета с парапланер?

Да, има все повече. България е много добро място за летене. Имаме много планини и метеорологичните условия са добри. Все пак щъркелите живеят тук в по-голямата част от годината, а те са птици, които разчитат основно на реещ полет.

Реещият полет е това, което ние парапланеристите практикуваме или, с други думи - използваме възходящи течения, за да увеличим продължителността на полета или да прелетим по-далеч.

Коя е най-голямата пречка пред практикуването на този спорт?

Пречка могат да бъдат силните ветрове, дъждовете и най-вече всички подобни подробности, свързани с метеорологията.

Като цяло, лесно е за всеки, който може да направи необходимите няколко бързи крачки, за да излети.

Какво предвиждате да се случи във второто издание на Въздушния празник? Изненади подготвили ли сте ни?

Мисля, че ще дойдат много хубави хора и, ако времето ни даде, ще полетим с голямо удоволствие. Ще имаме прекрасна музика и много работилници за малки и големи, а изненадата ще я оставим да ни изненада.

Може ли да се твърди, че парапланеризмът е опасен спорт?

Емил КириловМоже да се твърди всичко. Реалността е, че статистически е по-безопасен от движението по пътищата.

Опасността е в хората. Всеки човек може сам да определя колко рисков да бъде. Погледнато обективно, летенето е нещо научено от хората и всичко си има своите обяснения. Ако внимаваш, не е опасно.

Кое е най-перфектното време от годината за летене?

От ранна пролет, когато щъркелите и лястовиците се появяват, до късна есен е прекрасно за летене по наш'те ширини :)

Кога е най-интересно горе?

Когато горето е долу.

Какво трябва да знае всеки начинаещ въздухар?

Трябва да бъде търпелив. Нужно е много търпение в този спорт - заради чакането на най-подходящите условия за полет, да тръгне лифта, да дойде някой да те прибере след това...

Смяташ ли, че полетът в небето развива и този на душата? :)

О, да! Той е незаменима гледна точка, която ни изкарва от ежедневието. Вид медитация е даже. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май