Ездата - един по-различен спорт

Общуването с коне е не само удоволствие, но и здраве
Ездата - един по-различен спорт

Не сте ли си представяли поне веднъж как яздите невероятен жребец, който тича в див галоп, а вятърът приятно ви разхлажда, докато слънцето ви гали с лъчите си, и неусетно се сливате в едно цяло с природата?

А защо това изживяване да остане само в представите ви?

Любителска, спортна или уестърн, ездата може да се практикува от малки, големи, и дори по-големи. Освен приятно хоби, общуването с коне може да бъде много полезно както за физическото, така и за психическото здраве. Макар да изглежда като сериозно натоварване, това е спорт, който може да се практикува без значение от персоналното ви ниво на физическа издържливост. Изисква се единствено желание за едно невероятно изживяване...

Изследвания показват, че за един час на гърба на коня се изразходват толкова калории, колкото за 30 минути на колело. След интензивна езда съвсем не е изключено да усетите мускулна треска на места, на които дори не предполагате, че имате мускули.

Обяснението за това е просто: ездата развива и тренира всички групи мускули в човешкото тяло. По време на конната разходка най-много се натоварват дългият гръбначен мускул и вътрешната и външната чат на бедрата (аддуктори и абдуктори). Тези мускулни групи поемат 110-те двигателни импулса, които конят предава по време на своя ход.

Редовните тренировки обаче имат много повече ползи за тялото. Интензивността на този спорт не само заздравява цялостно мускулатурата, но в частност помага и за тонизирането на целите крака и седалището, лекува шипове, подобрява дихателния процес и кръвообращението, развива концентрацията и координацията, отпуска съзнанието и премахва стреса.

Ще добавим и още един голям плюс на конния спорт - все по-често се използва като терапия в лечебни програми за трудноподвижни деца. Уникалното и плавно движение на коня помага за подобряване стойката на тялото, позицията на главата и ръцете, както и координацията при деца с различни психофизични заболявания, сред които са детската церебрална парализа, синдромът на Даун и аутизмът.

Освен здравословните предимства, ездата има психически ползи и възпитателен ефект. Работата с коне учи на дисциплина, търпение и отговорност. За да се практикува този спорт, е необходимо разностранно общуване с конете, ласки и грижи, но и стриктна тренировка - както за коня, така и за ездача. 

Щом веднъж спечелите доверието на това ссвободолюбиво животно, ще усетите и изключителното спокойствие и позитивизма, с които зарежда ездата.

С други думи, това е чудесен начин да съчетаете полезното с приятното - спорта с природата, а защо не и почивката на цялото семейство.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 14.06.2011 | 10:26
    Много добра статия както и добра ездачка!!!

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май