Дрифт с триколки. Яката работа!

Три колела и наклон, какво повече му трябва на човек?
Дрифт с триколки. Яката работа!

За мен и вас може и да е нещо нечувано, но има хора по света, които изразяват себе си чрез този спорт. Точно така, става дума за добрия стар дрифт, само че не с автомобил, ами с добрите стари триколки. Не е ясно точно кога и как е възникнала тази специфична дисциплина, но първите посветени на нея интернет форуми датират от около 2009 година насам, а членовете им наброяват десетки хиляди души.

Самите триколки ни най-малко не наподобяват онези смешни неща, на които сме се учили да караме, ами са със специално разработени за целта конструкции от твърда пластмаса, обикновено PVC. Задните им гуми са широки и гладки, така че да могат да се плъзгат по настилката. Обикновено тази настилка също е гладка, понеже така не само осигурява по-малко сцепление (тоест повече дрифтене), а и води до по-бавно износване на гумите.

За набирането на инерция стандартно се разчита на гравитацията и затова състезанията се провеждат на наклонени пътища, но някои модели имат педали, които задвижват предната гума. Въпреки, че спускането често изглежда стремително, дрифт скоростите рядко надминават 35 км/ч. За сметка на това пък сериозно количество адреналин се влива в кръвообращението покрай карането в насрещното и разминаването на косъм с автомобилите.

Това, разбира се, е строго забранено. В много държави дрифтът се подчинява на същите закони, на които е подчинено и обикновеното велосипедиране. Водачите са задължени да носят каски и да оборудват колелата си със спирачки, заден светлоотразител и фар. С други думи, много от героите на следния клип са в по-голяма или по-малка степен извън закона...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май