Диан Минчев: за вдигането на тежести в първо лице

Един як мъжага, който върви смело по пътя на професионалния спорт
Диан Минчев: за вдигането на тежести в първо лице

Готината ни колежка Алекс от съседния сайт Sportuvai.bg е неуморна - непрекъснато преследва амбициозни спортисти, за да ги интервюира. И успява! Днес, например, страхотната ни журналистка ще ви срещне с Диан Минчев, който е състезател по вдигане на тежести от 13 години.

Зад гърба си Диан има редица извоювани спортни успехи и е въпрос на време да ни зарадва с още такива. Заповядайте в следващите редове, за да научите повече за интересния му път към професионалния спорт: 

*** 

Представи ни се накратко: 

Казвам се Диан Минчев, на 29 години, роден съм в град Шумен. Израснах във Велики Преслав, град известен със своето историческо минало, но не и със спортни традиции. Уча в НСА вдигане на тежести - треньорски профил.

1000899Личен архив - Диан Минчев

Откога се занимаваш с вдигане на тежести? 

За първи път се сблъсках с щангите през 2000 г. Преди това се занимавах 3 години със спортна гимнастика и 3 години с футбол. С времето разбрах, че и двете са неперспективни за мен в България. Докато бях в подготвителен период (докато тренирах футбол), ходехме в залата по вдигане на тежести, като част от задължителната ни физическа подготовка. Там ме забелязаха. Треньорът по щанги Христо Господинов видя голям потенциал в мен. Взех решение да спра да се занимавам с футбол и да се преориентирам към вдигане на тежести. Тогава бях на 18 години.

Разкажи ни малко повече за тренировките си.

Започнах да тренирам всеки ден. Веднъж в залата, забелязах едно момче - две глави над мен и доста слаб. Вдигаше много повече от това, което вдигах аз в същия момент (аз - 20-30 кг, а той - 80 кг). Това събуди спортната ми злоба, амбицирах се и реших, че ще надмина неговите резултати. Три месеца по-късно направих своя дебют на републиканското първенство, проведено в Асеновград. Завърших на 24-то от общо 28 места. Класирането не ме накара да се откажа, напротив – мотивира ме още повече. С времето резултатите ми се подобряваха и това ме караше да продължавам целеустремено напред. Благодарен съм за подкрепата, която виждах в лицето на треньора си, нещо което не бях получавал често в живота си!

Трудно ли е да си професионален спортист в България? 

Много е трудно да бъдеш професионален спортист в България, изключвам медийно известните спортове като футбол, баскетбол, волейбол. Всички други остават в сянка, като несъществуващи. Друг проблем е, че детско-юношеските спортове не се подпомагат от държавата. Оттук нещата се затрудняват още повече. Не могат да те забележат и съответно не получаваш необходимите за един спортист грижи.

Какво ти дава спортът?

Колкото и изтъркано да звучи, спортът е моят живот. Благодарение на него преоткрих себе си, промених се коренно, животът ми тръгна в нова, по-добра, посока. Извади ме от калта, надживях всички неща, който блазнят един млад подрастващ и реших, че ще успея, още в този живот :). Спортът ми даде здраве, дисциплина, увереност, направи ме по-силен и осъзнах, че мога да успея във всичко, стига да имам нужното търпение, воля и хъс да го постигна.

1000895Личен архив - Диан Минчев

Хоп! Цялото интервю може да прочетете ей тук. А ако харесвате спортните срещи, които ви уреждат от Sportuvai.bg, станете им приятели във фейсбук.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май