Джогинг по стълбите на небостъргач

На най-високия в Ню Йорк
Джогинг по стълбите на небостъргач

Посетих Емпайър Стейт Билдинг (Empire State Building) преди доста години, но споменът за внушителната сграда, както и за гледката, разкриваща се почти от върха й*, са все така ярки и въздействащи.

От позицията на времето, днес си давам сметка, че съм била настина нависоко и, ако не целия свят, то поне съм успяла да видя, в пълния му блясък, огромния Ню Йорк. Повярвайте ми, преживяването наистина си заслужаваше изкачването на 1 576-те стъпала.  

Е, добре, де. Признавам си, че не ги "изкачвах" в истинския смисъл на думата. Позволих си съвременния лукс да се повозя с асансьор. Но престоят ми в него беше толкова дълъг, че спокойно може да мине за геройство :) 

Цялата истина обаче е, че бих ползвала стълбището на небостъргача само в обратната посока. Ала разбрах, че има много хора, които са готови даже да тичат по него и в двете.  

Оказа се, че всяка година стотици ентусиасти от цял свят участват в традиционния Емпайър Стейт Билдинг маратон. Нещо повече, неговото 35-то издание се проведе преди броени дни и по-точно – в сряда.

За разлика от предходните състезания обаче, това се случи вечерта, вместо сутринта, както обикновено. В изказване след събитието организаторите обясниха, че целта на променения график била повече хора да получат възможността да се включат в надпреварата. Резултатът: 666 човека са припкали по стълбите на огромния небостъргач. 

New York Road RunnersПобедител при мъжете стана германецът Томас Долд, с време от 10 минути и 28 секунди до върха и обратно. Любопитното е, че той спечели маратонa за седми пореден път, с което постави рекорд в историята на забавното състезание.

Но в интервюто, което по-късно даде за медиите, сподели, че, въпреки добрата си физическа подготовка, му е било сравнително по-трудно да финишира в това свое участие. 

Шампион при жените пък, с време от 12 минути и 39 секунди, е Мелиса Муун от Нова Зеландия, която през 2010 година отново взе първото място.

Сладураната е научила, че в такъв маратон никога не трябва да тръгваш бързо още в началото, защото "на 70-тия етаж оставаш без въздух".

Няма спор, Емпайър Стейт Билдинг е едно истинско спортно предизвикателство. Иска се сериозна доза физическа издръжливост, сила и бързина, за да го спечелиш. Аз не бих се впуснала в него. А вие?

* Успях да се кача само на 86-тия етаж, където има специално обособена наблюдателна площадка за туристи. Иначе, небостъргачът може да се похвали общо със 102 етажа. Той възвърна репутацията си на най-висока сграда в Ню Йорк след разрушаването на Световният търговски център през 2001. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май