Готови сте за колоездене, а колелото ви готово ли е?

Погрижете се за велосипеда си
Готови сте за колоездене, а колелото ви готово ли е?

Романтици или не, вчера, докато се прибирахме от работа, се влюбихме в чаровна сламена кошница за колело. От онези, които малките момиченца с гордост закачат на розовите си велосипеди и в които слагат всевъзможни неща. Беше любов от пръв поглед, която, уви, скоро след това зави зад ъгъла на улицата.

Наложи ни се бързо да изтупаме детството от мислите си и да преминем на по-практична вълна – към същинската грижа за превозното ни средство.

Защото все пак имаме доброто намерение да го използваме максимално много през това лято. Ако ви гонят същите амбиции, вижте на кои основни подробности трябва да обърнете внимание.

Спирачки

Безопасността повелява да проверите изправността им преди да яхнете велосипеда си.

Ето как: изправете го, така че едното му колело да остане да се върти на воля във въздуха.

Сега натиснете съответната спирачка – ако спре на място, значи всичко е наред със стопиращато приспособление. В случай, че колелото продължи да се движи, адреналинът ви ще има нов повод за радост.

Проверете и другата спирачка по същия начин. Ако и тя не работи, горещо ви съветваме да ги оправите. Носът ни още помни челен удар в тухлена стена, макар че беше отдавна.

Седалка

Проучете дали е стабилна и дали не трябва да се повдигне малко (напълно е възможно да сте пораснали през зимата). Когато педалът е нагоре, би трябвало да чувствате краката си удобно свити в коленете.

Верига

Съгласни сме: мръсна работа е, но се налага да почиствате веригата си отвреме-навреме. Добрата новина е, че има милион и един начина да го направите.

Може да ползвате стара четка за зъби, вода и масло, за да отстраните мръсотията. Препоръчваме ви да смазвате веригата, когато вече е чиста, така ще си спестите повторното "къпане".

Има и по-скъп вариант за почистване: специална чистачка, която може да бъде открита в много спортни магазини.

Гумите 

Специалисти препоръчват да не ги пренапомпвате през горещите месеци, защото рискувате въздухът в тях да се разшири и те да се спукат. Предната гума може да оставите малко по-мека от задната, за по-добро сцепление. В планината винаги носете резервна, защото в противен случай прибирането вкъщи няма да е лесно :))

Е, погрижихте ли се за колелото си? И как?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май