Горим калории и след края на тренировката

На какво се дължи този ефект?
Горим калории и след края на тренировката

Ползите от фитнес тренировките далеч не са само моментни. Реалното натоварване на мускулатурата е факт само по време на упражненията, но горенето на калории продължава и дълго след това. Защото физическото натоварване може да изисква изгаряне на калории за снабдяване с енергия, но почти толкова калории се изразходват и след тренировката за възстановяване ресурсите на тялото и връщането баланса на жизнените процеси.

Причина за продължаващия разход на калории след края на тренировката са повишените нужди и повишената консумация на кислород от мускулната тъкан и организма като цяло. Проучванията сочат, че има пряка връзка между интензивността на тренировката и това колко калории ще изразходва организмът, за да се възстанови след нея. Установено е, че по-краткотрайните, но интензивни практики като табата и бърпи водят до по-голям кислороден глад на тъканите.

Поради високата интензивност на тези упражнения кислородният запас на мускулите много бързо се изчерпва. Това води до натрупване на млечна киселина в тях, но и до редица структурни и функционални промени в мускулните влакна, някои от които се асоциират с появата на мускулна треска. Стремейки се да възстанови именно тези промени след тренировка, тялото изразходва повече калории, т. е. ефектът от тренировката е по-пълноценен.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април