Гмуркане без екипировка край Малайзия

Затаете дъх. Станете съпричастни към историята на един народ, който прекарва голяма част от живота си под водата...
Гмуркане без екипировка край Малайзия

За племето баджао (баджо) подводният риболов без екипировка е ежедневие и начин на живот. Те дори се чувстват неразположени, когато трябва да напуснат кокилените си къщи над водата, за да прекарат известно време на сушата. Съприкосновението с водата е толкова естествено за тези хора, че се носят слухове за техни традиции, повеляващи хвърлянето на всяко бебе в морето, веднага след раждането му. Но нека продължим, за да видим на какво всъщност са способни уникалните азиатски гмуркачи.

На филмчето по-долу можете да наблюдавате как един от тях – Сълбин, се спуска на 20 м под водата, за да "ловува" с харпуна си. Освен това оръжие, единствената екипировка на мъжа, са ръчно направени дървени очила за подводно виждане. Преди да скочи във водата, Сълбин поема дълбоко въздух няколко пъти. Той споделя, че се гмурка едва, когато тялото и умът му са напълно спокойни.

Освен тази проста "медитативна" тактика, хората от племето баджао, наричани още "морските цигани на Малайзия и Индонезия", не познават никакви водолазни техники или практики. Умението за гмуркане просто се предава от родители на деца. Всичко се състои в правилното поемане на въздух и пълното физическо и психическо отпускане преди потапянето.

Въпросното дишане и тотално отпускане не са абстрактен ритуал. По този начин "морските цигани" забавят пулса си и увеличават времетраенето преди всяко ново вдишване. Това упражнение спомага по-бързата адаптация към подводните условия.

Докато плуват, събратята на Сълбин са лишени от кислород и през това време телата им изтласкват кръвта от крайниците към жизненоважните органи. Налягането, на което са подложени баджо под водата, е огромно, и поради тази причина те нерядко страдат от декомпресионна болест.

Според специалистите обаче, колкото по-слаби и добре хидратирани са телата на плувците, толкова по-малка е опасността това да се случи. За щастие, морският народ от Малайзия може да се похвали именно с такава физика. Лошите новини са, че поради същото сериозно налягане, пукането на тъпанчетата е често срещано явление.

Но ето и още една хубава черта, развита от баджо и други морски народи – зрението им под вода е значително по-усъвършенствано, отколкото при останалите хора. Очните мускули на въпросните племена са се адаптирали така, че да свиват зениците в много по-голяма степен и да съдействат за по-добро виждане в тъмните морски дълбини.

Ето, че дойде време и за самото видео. То е заснето в реално време и показва как Сълбин стои под водата близо три минути. Според сведенията за баджао, те могат да преследват риби и около 5 минути, без капчица въздух.

Това ако не е активен живот с елементи на екстремизъм, здраве му кажете!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април