Георги Божинов: за даунхила в първо лице

Ето на това му се вика екстремно преживяване
Георги Божинов: за даунхила в първо лице

Колегите от съседния сайт Sportuvai.bg не се уморяват да ни срещат с готини хора, за което страшно им благодарим. Днес, например, ни запознаха с Георги Божинов - истински даунхил майстор, за когото колоезденето в планината е фасулска работа. 

Към настоящия момент, Георги поправя велосипеди в една чудна работилничка, а ако искате да научите нещо повече за него, заповядайте в следващите редове: 

*** 

Здравей! Представи се :)

Казвам се Георги Божинов, занимавам се с даунхил -  екстремно планинско колоездене. Преди време се състезавах.

Откога караш?

Още от дете. Баща ми ми донесе от Италия един чопър, не слизах от него. От списания, които получавах от чужбина, разбрах за даунхила... много преди в България въобще да се заговори за него. Става дума за средата на 90-те години. Постепенно се събрахме група ентусиасти, запалени по планинското колоездене. Карахме предимно за удоволствие.

Как стартира състезателната ти кариера?

В един момент започнахме да си правим свои собствени състезания. За удоволствие. Те родиха идеята за създаване на "Bulgarian Mountain Bike Federation", която съществува и до днес. Дейността на федерацията е насочена изцяло към планинското колоездене. 

989999Личен архив

Говориш в минало време за състезанията. Защо?

Наложи се да замина да живея в Англия. Доста време, 7 години, прекарах извън България и съответно далеч от българската колоездачна сцена. Когато се върнах, обстановката беше много различна. Едни от познатите ми бяха оставили велосипеда, други бяха превърнали колоезденето в бизнес. Това ме обърка и, въпреки че този спорт е моята стихия, ми отне време да се ориентирам в обстановката. Макар да не практикувам активно, велосипедите винаги са част от живота ми. Преди имах състезанията, сега имам работилницата за колела :)

Разкажи малко повече за нея.

Постоянно ми идват идеи. Една такава дойде в точния момент и велосервизът ни "Fix&Ride" е факт. Не съм копирал никого, създадох го по лични предпочитания и виждания. Мога да кажа, че се получи добре :)  Концепцията ни е по-различна от масовата разпространена в България до момента.

С какво е по-различна?

Повечето веломеханици у нас отказват да ремонтират по-стари колела. При нас няма такова схващане и се стараем да вдъхнем живот на всеки велосипед, без значение дали е за 80 лева или за 8000 лева. Каквото можем - правим го. Ориентирани сме социално.  

990004Личен архив

Откога съществува "Fix&Ride"?

24.01.2012г. беше официалното му откриване. Самата идея назря през последната година и половина. Интересното е, че името ни е уникално. Никъде по света няма работилница за велосипеди с подобно наименование, което много ме изненада.

Разбрахме, че сте много идейни млади хора, за което ви поздравяваме. Разкажи ни малко повече за проектите, които имате?

Имаме проект в Ракитово, който цели приобщаване на децата от изправителното училище в района. Инициативата ни е съвместна със сдружение "Реакт". Събрахме 20 стари велосипеда (тотално счупени), получихме и части от хора, разбрали за идеята ни. Заедно с 20 момчета от училището успяхме да сглобим 12 велосипеда, които останаха за тях... 

Искате още даунхил? Няма проблем - интересният разговор с Георги продължава в ей този материал. Ето и още няколко вдъхновяващи личности, интервюирани от колегите: 

Тодор Ралев за народните танци 

Мартин Ангелов за полета на две колела

Даниел Колчев за уейкборда

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май