Време е за босу

Иначе казано - аеробика, топка и фитнес в едно
Време е за босу

Сигурни сме, че в момента стреляте напосоки, с цел да отгатнете какво, по дяволите (&^#@%)*§), е това "босу". Ъъъ, не, не е игра на думи. Запознайте се с модернизираната версия на играта с топка. Или новото бебче на аеробиката. Или забавният тренажор. Добре де, схващате мултифункционалната идея...

През последните години интересният спортен атрибут стана супер популярен сред любителите на нетрадиционните методи за трениране. Всъщност, босу представлява мултифункционален полусферичен фитнес атрибут, върху който могат да се изпълняват различни упражнения, йога, танци. Това е една от причините тренировките с босу да са тонизиращи и да развиват качества като сила, баланс и контрол.

Малко история

Родината на босу е САЩ, където през 1999 година за първи път е направен прототип на топката, предназначен изцяло за професионални спортисти. Днес обаче се препоръчва на хора от всички възрасти и нива на физическа подготовка.

Модерната полусфера

Босу има диаметър 65 см, две дръжки в основата (за удобство при пренасяне) и гумен купол-полусфера. Може да се използва както от гумената, така и от плоската страна. Всъщност, така e произлязло и името на bosu (Both Sides Up или "ползване от двете страни"). 

Добре е да знаете, че един от най-често срещаните инциденти при  упражненията с приспособлението е... приземяването на дупе. Затова, заподскачате ли върху забавния уред, бъдете нащрек и се старайте да не губите равновесие. А чак когато се почувствате достатъчно уверени, може да обърнете босу с овалната част към пода за още по-голямо  натоварване. Така упражненията ще се превърнат в сериозно предизвикателство.

Равновесие, координация, баланс

Босу прилича на степ-платформа, върху която могат да се заемат различни пози и да се изпълняват разнообразни упражнения. Може да се тренира по специална хореография, за да се моделират отделни мускулни групи с ластици и гирички.

Натоварват се обаче не само краката, а изобщо цялото тяло, както при средно динамична аеробика. Това прави тренировките с тази полусферата значително по-трудни и изискващи повече от обикновени подскоци. За да запази равновесие, тялото трябва да е леко приведено напред, като в това преди всичко участват определени малки мускули-стабилизатори. Добре де, за да запазите баланс, е необходима и непрекъсната концентрация.

Тренировките

Започва се с по-бавно темпо и прости упражнения, като за начинаещите са препоръчителни 10-минутни сесии. Постепенно движенията се усложняват, но през цялото време ритъмът трябва да е умерен, за да се избегнат неприятни травми. Защото обикновено страдат глезените, ох...

 

Плюсът при тези тренировки е, че може да ги практикувате с маратонки, чиито подметки са меки, а също и боси. Дрехите пък е добре да са еластични и удобни, по възможност от естествени, дишащи материи.

Убедени сме, че ще останете приятно изненадани от босу тренировките и то не само защото са ефективни. Просто са мнооого по-забавни и динамични от упражненията във фитнес залата. А най-хубавото е, че може да откриете симпатичния уред и в България. Успех! :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май