Вечното снежно дерби: ски vs сноуборд

Има ли най-добър зимен спорт въобще?
Вечното снежно дерби: ски vs сноуборд

Толкова много сме се уморили от противопоставянето на спортове, че на моменти ни се иска да обявим всички физически активности за вредни и тъпи и да приключим с темата веднъж завинаги. Феновете на тренировките се карат дали е по-яко да блъскаш щанги или да се помпаш на лостове, двуколесните екстремисти спорят на няколко фронта, а когато сняг забръска и наближи да е зимъска, тогава става наистина страшно, защото идва време за една от най-ожесточените препирни: ските или сноубордът са по-добрият екстремен зимен спорт.

Ако питате нас като почти безпристрастни наблюдатели, ние бихме отговорили: "И двете!". Проблемът е, че обикновено тези дебати се водят между хора, които вече имат утвърдено мнение по въпроса и са точно толкова безсмислени, колкото да убеждавате баба си, че в водата в микровълновата ще се стопли много по-бързо, отколкото на добрия стар чугунен котлон.

Ето защо този материал е насочен не към хората с мнение, а към онези, които се колебаят между едно от двете зимни занимания. Графиката по-долу е повече от красноречива, но ако нямате време и нерви да я разшифровате, ще откриете основните изводи, резюмирани в текст непосредствено под нея.1112921Visually

  • Сноубордистите са с много по-голяма инцидентност на произшествия по време на каране (50%-70% повече), но с 33% по-малка вероятност за фатален изход.

  • Това може би се дължи на сравнително по-малката максимална скорост, която може да се развие. При сноуборда рекордът за бързина е 203 км/ч, докато при ските е 251 км/ч. Всъщност, забравете какво казахме току-що. Човек може да се очисти, ако допусне грешка и с 50 км/ч.

  • Най-честите контузии при сноуборда засягат раменете, китките и глезените, докато при ските най-големият проблем са травмите в коляното (около 45% от всички контузии)

  • Случаите на счупени крака при скиорите са намалели с 95% от 70-те години на миналия век насам. Не знаем дали това се дължи на по-малкия брой скиори или на някаква друга причина обаче

  • Разпределението по полов признак при двата спорта е горе-долу поравно. 63/37 в полза на мъжете при сноуборда и 60/40 при ските.

  • Сноубордът се очертава като по-евтиният от двата спорта, но това е само на хартия. Всъщност и в двата случая можете както да минете сравнително "ниско", така и да се разорите до просешка тояга... или скиорска щека.   

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април