Бягане на открито или в зала?

Бягане на открито или в зала?

Средата и мястото, където извършваме всяко упражнение оказва огромно влияние върху него и зависи най-вече от нашите цели.

Например бягането на пътека в затворено помещение дава предпоставки за контролирано бягане и поддържането на една и съща скорост и пулс. Да бягаме навън ни позволява да променяме постоянно скоростта си.

С опита на всеки един бегач идва и въпросът кое е по-добро – бягането навън или бягането на пътека в зала. Повечето от нас трудно правят постоянен избор и се връщат ту в залата, ту в парка.

Това има своите прости обяснения – в двете има значителни разлики, при това не само в начина на бягане. От голямо значение са нашите цели.

Ще опитаме да съпоставим двата метода, като ги сравним по няколко точки.

Околна среда

1736245

  • Вятър: Когато бягате в зала на пътека, не трябва да се притеснявате за съпротивлението на вятъра. Ще изразходите много по-малко енергия, ако избягате 5 километра на пътеката, отколкото ако го направите навън. Това обаче зависи и от скоростта, с която бягате. Нормалният бегач бяга със средна скорост между 8 и 14 км/ч. Ако бягате с повече от 14 км/ч навън, може да изразходите 10% повече калории, отколкото ако бягате на пътека. Това е така заради съпротивлението на вятъра, с което трябва да се справите. Ако искате да доближите бягането в зала на пътека до това в парка, може да увеличите наклона на пътеката.
  • Климат: Може би най-голямото предимство на пътеката е, че не зависите от времето навън. В повечето зали температурата и проветрението са съобразени с факта, че има трафик от хора, които тренират. Това ви позволява да поддържате вашата програма независимо от дъжда, леда, снега, горещините.
  • Свеж въздух: Да бягаш навън значи да дишаш свеж въздух. Много по-добре за белите дробове е да се бяга навън, отколкото на пътека, дори и да сме отворили всички прозорци в залата.
  • Съпротивление: И при двете упражнения срещаме съпротивление. Улицата има много по-високо ниво на съпротивление спрямо пътеката. Затревените площи също са много по-грапави от стандартната пътека. Ако бягате по-дълги разстояния, бъдете внимателни с нивото на съпротивлението, което среща вашето тяло. В противен случай ставите ви неизбежно ще пострадат. Всяко неудобство има своите последствия.

Човекът и бягането

  • Движението на тялото: Основната разлика между бягането навън и в зала от физиологична гледна точка е начинът, по който краката ви изнасят горната част на тялото. При бягането навън мускулите ви работят най-вече с цел да придвижат тялото ви напред. Ако бягате на пътека, краката ви основно ще се стремят да позиционират тялото ви правилно, за да запазите равновесие.
    Това, естествено, влияе върху работата, която всеки мускул на двата ви крака трябва да свърши. Движещата се пътека намалява нуждата краката да изнесат горната част на тялото, като по този начин е нужно по-малко участие от подколянно сухожилие, спрямо бягането навън.
    При бягането на пътека, обаче, бедрените сгъвачи играят по-важна роля. Те са нужни, за да придадат нужната стабилност, когато кракът ви е извлачен от пътеката.
  • Ефективност: Пътеката определено ви помага, като приплъзва краката ви назад, което намалява разхода на енергия. Това може да се избегне, ако бягате навън. Във всички случаи ефективността и разходът на енергия зависят от спортната ви подготовка и хранителния режим. Колкото по-физически подготвен сте, толкова по-бавно ще настъпва умората. Най-добрият показател за това колко ефективно е дадено упражнение е как го приемате. Ако не харесвате бягането навън, то най-вероятно няма да успеете да постигнете максималното като ефект. По старо правило, когато работата се върши с желание, разходът на енергия намалява и умората настъпва по-бавно.
  • Безопасност: Нерядко сме виждали хора, които падат от пътеката. Ако спадате в тази група, тогава е по-добре да бягате навън. Няма нищо срамно в това да загубиш баланс. По-добре е веднъж да сбъркаш, отколкото да си докараш неприятна травма.
  • Сравняване на резултати: Ако бягате навън, по-вероятно е да не можете да забележите напредъка си. Възможно е да засичате времето си с помощта на хронометър, но това време няма да бъде точно. То ще бъде повлияно от различни фактори – климатичните условия, трафика и другите ентусиасти като вас. На пътека може да измерите точното си време, изгорените калории, скоростта си и пулса. Следейки тези резултати, може да направите точна справка за вашия прогрес.

Съвременните проблеми

1736252

  • Достъпност: В съвременния забързан ритъм и ежедневие бягането навън понякога е възпрепятствано от липсата на време. Не е достатъчно просто да обуеш маратонките си и да стартираш. Често срещан проблем е местоживеенето - например в центъра на оживен и застроен град. Друга често срещана пречка е това, че не всеки има желанието да бяга по тъмно след изморителен работен ден. Голямото предимство на пътеката е, че тя ви очаква по всяко време, което е удобно за вас, без да са от значение климатичните и социалните условия. Това обаче не е точно така, защото ако нямате пътека у вас, трябва да отидете до фитнеса и както често се случва – да чакате за свободна пътека.
  • Финанси: Не е нужно обяснение. Бягането в парка е безплатно за всички.

Ако се готвим за състезание, по-добре е да съчетаем бягането навън и бягането на пътека. Все пак по-добър избор си остава природата. Бягането навън ще подготви по-добре ставите и мускулите ви, заради многообразния терен. Например, на пътека никога не можете да бягате надолу.

В заключение може да кажем, че ако бягате просто за удоволствие и поддържане на тонус, пътеката не е лош избор. При всички положения обаче, ако търсите резултати, трябва да изберете бягането навън заради много по-големия разход на енергия, който позволява.

Бягането е изкуство и показва докъде може да стигне човекът. А дали ще тичате в залата или в парка – изборът остава във ваши ръце.




ключови думи:
бягане природа зала

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април