7 фитнес термина, които провокират объркване

Знаете ли наистина какво означава това...
7 фитнес термина, които провокират объркване

Решили сте да започнете сериозно да посещавате залата. Фитнесът обаче не е просто вдигане на тежести и бягане по пътечката, а цяла наука. Без значение дали ще наемете персонален треньор и ще го карате на самотек, за да бъдат тренировките ви ефективни, трябва да знаете какво точно правите.

Прочетете това, за да не останете объркани:

Метаболизъм

Метаболизъм се нарича процесът, в който тялото конвертира приетите храна и течности в енергия. Има два вида метаболизъм: BMR (основен метаболитен процент) и RMR (метаболизъм в състояние пълен релакс). Докато BMR се измерва, когато човек е в покой (но буден), RMR, от друга страна, се измерва, когато човек е в пълна почивка, т.е. когато се събужда след осем до дванадесет часа сън. Бързият метаболизъм означава, че тялото ви разгражда и правилно използва храната. Трудно е да се увеличи метаболизма без правилната диета и упражнения

Тренировка със съпротивление

Издръжливостта и силата на тялото се подобрява значителни, когато тренировката се извършва с някакво съпротивление, т.е. движи се срещу гравитацията (тежести, ластици и т.н.)

Силова тренировка

Силовата тренировка е тази форма на физическо упражнение, която използва съпротивление, за да предизвика мускулна контракция. Това помага в изграждането на здравината, издръжливостта и скелетните мускули. Силовите тренировки също помагат в развитието на по-силни кости и следователно за увеличаване на костната плътност. Примери силови тренировки са напади, клекове, упражнения с дъмбели, лостове и т.н.

Крос тренировка (смесена тренировка)

Крос тренировката е комбинация от аеробика, упражнения за сила и гъвкавост. Тази форма на упражнение е насочена към всички мускулни групи и може да има куп различни вариации. Те добра за цялостна кондиция на тялото и поддържане във форма. Пример за крос тренировка е комбинация от йога, плуване и кикбокс.

Функционална фитнес тренировка

Функционалната тренировка цели да поддържа тялото във форма, за да може да изпълнява ежедневните си дейности с лекота – катерене на стълби, влачене на торби, домакински дейности и др. Фокусът е върху различните мускулни групи, като упражненията често ангажират цялото тяло – бърпита, планкове...

Кръгова тренировка

Кръговата тренировка е комбинация от 8-10 упражнения, които включват различни мускулни групи. Между тях няма почивка, като всеки кръг е с продължителност не по-дълга от 3-4 мин. Тези тренировки са доста натоварващи, затова не са по-дълги от 25-30 мин. Примерна тренировка от този тип е комбинация от лицеви опори, спринт, бърпита, клек скок, коремни преси.

HIIT - High Intensity Interval Training

ВИИТ (Високо-Интензивна Интервална Тренировка)

Тренировка, при която се редуват максимално високо с ниско натоварване. Възстановителният период е много кратък и последвалата интензивност експлозивна. Това е най-добрият начин за горене на мазнини без горене на мускули.

1RM (One Repetition Maximum)
МЕП - Максимум за Едно Повторение

Максималната тежест, която може да бъде преодоляна само веднъж в дадено упражнение.

ключови думи:
спорт термини фитнес

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април