6 упражнения за новите бегачи

6 упражнения за новите бегачи

Новите бегачи трябва да направят няколко упражнения преди тренировка за да намалят болката в мускулите и да намалят вероятността от контузии. Това е важно, защото при една евентуална травма в началото на тренировъчния процес е доста вероятно трениращия да се откаже.


Разтягане на краката. Седнете, като краката са ви обтегнати, и хванете пръстите на краката си с ръцете, като държите краката изпънати. Това упражнение е добро, защото при бягането най-много се натоварва долната част на краката, а разтягането на пръсците и ахилесите ще намали болките по време на бягане. Препоръчително е да правите това упражнение след тренировка. Направете по 10-15 повторения.


Разтягане на бедрата. Легнете и си вдигнете десния крак над вас и с помощта на ръката го обтегнете. Това ще помогне на бедрените и седалищните мускули да се разтегнат, защото те също са въвлечени в бягането. Правете това упражнение преди всяко бягане, дори може 2-3 пъти на седмица да го правите и след бягане.


Клекове. Това просто упражнение заздравява както бедрените и седалищните мускули, така натоварва и коремната преса. Можете да правите това упражнение 2-3 пъти в седмицата, а повторенията да са между 25 и 30.


Двойно тазово накланяне. Легнете по гръб и си вдигнете краката. Сложете ръцете зад колената и започнете да бутате колената към гърдите си. Това упражнение спомага за предотвратяване на болкте в гърба, които са много неприятни, особено за тези, които работят в офис и по-голямата част от деня им минава в седнало положение. Това упражнение трябва да се прави преди бягане, а повторенията не трябва да са повече от 30.


За следващото упражнение застанете в поза за лицева опора и стойте така за 30 секунди. След това починете 30 секунди и отново. Направете 4-5 серии. Това упражнение е полезно да го правите всеки ден, може преди тренировка, може след тренировка, след сън, по всяко време.


Кофички. Това упражнение подпомага заздравяването на раменете. А според максимата на леката атлетика бегача бяга с ръцете си, а тласкача тласка с краката си. За това е много важно ръцете да са силни и да се движат правилно, защото те много помагат, особено когато краката са уморени. 2-3 пъти в седмицата е напълно достатъчно да правите това упражнение.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април