10 причини, които ще ви накарат да бягате още от днес

10 причини, които ще ви накарат да бягате още от днес

"Ако искаш да си силен – бягай, ако искаш да си красив – бягай, ако искаш да си умен – бягай”, гласи древногръцка поговорка и май древните гърци ще се окажат прави.
Обикновено болшинството от хора са разделени на два лагера – тези, които обожават тичането и тези, които го ненавиждат.
Е, независимо към кой "лагер" спадате, ние ще ви предложим 10 мотивиращи причини, заради които си струва да тичате, пък вие сами преценете:


Безплатно е

Няма да ви струва нито лев, ако искате да потичате. Най-вероятно в гардероба си имате и подходящи дрехи за тази дейност, така че дори не ви е небходим специален екип.

Може да тичате навсякъде

Независимо дали живеете в голям град, в малък град, в близост до парк или не – тичането е нещо, което може да правите на всяко едно място.

Бягането е добро оправдание да се храните с въглехидрати

За да съживите мускулите си, се нуждаете от въглехидрати. Това не значи да се тъпчете със снаксове и шоколадови десертчета, а да наблягате на здравословните въглехидрати като ядки, мюсли и плодове. Те ще отключат нови запаси от енергия.

Кожата ви ще засияе

Потенето е начин тялото да се охлади и да се освободи от вредните токсини. А няма начин да не се поизпотите, докато тичате! От друга страна премахването на токсините от организма ще се отрази страхотно на кожата ви.

Удължава продължителността на живота

Редовното тичане увеличава продължителността на живота с няколко години. Ако човек тича два часа седмично в продължение на 40 години, увеличава живота си с 2,8 до 3,2 години в сравнение с тези, които не отделят внимание на подобна физическа активност. Редовните тренировки намаляват риска от преждевременна смърт с 25-40%.

 
Поддържа и подобрява общото здравословно състояние

Бягането е една от най-добрите дейности, които хората могат да практикуват, за да подобрят здравето си.
То повишава нивото на "добрия” холестерол. Бягането засилва имунната система чрез създаването на по-голяма концентрация от лимфоцити.

Облекчава стреса

Нервното напрежение и умората през деня водят до натрупване на отпадни продукти в организма. Обилното изпотяване помага да се освободите от тях. Когато тренираме, в организма се отделят ендорфини. Те са известни като "хормони на щастието" и то неслучайно: когато концентрацията им в кръвта се увеличи, усещате лека еуфория и потиснатото настроение изчезва.
Тичането носи увереност

Психолозите твърдят, че тичането помага на подсъзнателно ниво да ни разтовари от умствения багаж и в същото време да ни вдъхва повече увереност и самочувствие в живота. Когато човек бяга, той се чувства уверен, защото знае, че поема отговорност за своето здраве, за себе си.

Повишава издръжливостта

Ако искате да подобрите общата си издръжливост, едно от най-добрите упражнения е тичането. Ще имате енергия и сила да използвате пълния потенциал на тялото си.

Помага в битката с излишните килограми

Бягането е една от най-подходящите физически дейности за топене на мазнините. Чрез тичането може да се поддържа здравословно тегло и така да се избегнат всички рискови фактори, свързани със затлъстяването, като диабет, хипертония, сърдечно-съдови заболявания и др. При бягането за здраве се горят между 500 и 900 ккал за 1 час, като тези стойности зависят от килограмите, пола и интензивността на натоварването. Важно е да се отбележи, че бягането не е подходяща физическа активност, с която хората с наднормено тегло или заседнал начин на живот да започнат своето отслабване.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април