Японска акупунктура - с ръце и крака

Или казано иначе – шиацу масаж
Японска акупунктура - с ръце и крака

Шиацу е японска масажна техника, възникнала през средните векове. Главният метод за третиране на пациентите е много близък до този на акупунктурата – въздейства се върху определени точки в тялото, за които се счита, че акумулират позитивни или негативни енергии. В японската версия обаче, за да разсее лошите енергии, терапевтът използва не игли, а основно пръсти, длани, лакти и колене.

Школите: Шиацу е разпространяван от няколко различни школи, но само една от тях – тази на Намикоши, е официално призната в Япония. Тя заимства някои принципи на западната анатомия и физиология, като ги комбинира с японска народна медицина. Майката на всички останали неофициално признати школи е тази на Масунага – дзен шиацу школа, която заимства техники основно от китайската традиционна медицина.

inm.comДа започнеш да практикуваш шиацу масаж в Страната на изгряващото слънце не е толкова лесно. На първо място, трябва да се премине през тригодишно обучение във висше учебно заведение. Днес популярността на въпросната масажна техника е прескочила границите на родината си и се радва на голяма популярност в Америка и Европа.

Техниката: В шиацу, чрез специфичен натиск с ръце (най-вече длани и палци), а също и чрез колене и стъпала, се въздейства върху точки, разположени върху прочутите дванадесет меридиана – проводници на жизнената енергия, които преминават през цялото тяло. Майстори на масажната техника обаче предупреждават да се пазим от псевдотерапевти: "Макар името на шиацу да означава "натиск с пръсти", манипулацията не бива да бъде извършвана със силно притискане на енергийните точки. Най-важното е да умеем да контролираме хара (енергията, локалиризана в центъра на тялото), за да предадем позитивното й излъчване върху пациента".

Така дълбок и по-повърхностен масаж се редуват, за да раздвижат кръвта, да отпуснат напрегнатите мускулите и да "погалят" най-чувствителните части от тялото, като по този начин да предразположат клиентите към релакс.

По време на терапията обикновено не се използват ароматни масла или билки. Тук плъзгащите движения, към които прибягват други масажни техники, също са по-скоро необичайни. Освен това, масажираният може да остане с дрехите си по време на сеанс, защото манипулациите с ръце и крака са достатъчно осезаеми през дрехите.

Що се отнася до дзен шиацу масажа, идеята за въздействие върху енергийните потоци в тялото е идентична, но преди преминаване към определен масаж, се провежда цялостен преглед на пациента. Счита се също, че истинският шиацу специалист трябва да медитира преди всеки сеанс, за да усеща и управлява по-успешно енергиите, въздействащи върху него и пациента.

Като цяло, този тип масаж разчита, разбира се, не само на контрола върху физическите и духовни енергии. Специално обучените масажисти имат солидни медицински познания и умеят да лекуват ефективно мускулни, ставни и неврологични проблеми.

Шиацу често се използва и превантивно, и като рехабилитационна техника при различни видове контузии. Противно на носещите се слухове обаче, досега няма доказателства, че "натискът с пръсти" може да се използва за лечение на ракови заболявания. Но със сигурност то е едно интересно пътуване на цялото тяло и ума към спокойствието и може би един успешен начин за постигане на енергиен баланс.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май