Юмейхо: лечебната терапия

От Япония с любов: юмейхо масажите възвръщат баланса в тялото, при това във всяко отношение
Юмейхо: лечебната терапия

Когато споделих с приятели, че съм опитала юмейхо, те решиха, че това е някое екзотично ястие със сурова риба и тофу върху канапе от кимчи. Или поне някой странен плод с вкус на подсладена гума.

След краткото ми задушаване от смях, придружено от особено хриптене, което беше отдадено на невероятните ми кулинарни приключения, успях да им обясня какво точно е юмейхо :)

Всъщност това е японска мануална терапия със сериозни терапевтични и лечебни свойства. И има свойството да създава усещане за прераждане, буквално. И, за да аргументирам последното, смятам да ви разкажа малко повече за юмейхо:

Първо историята

За създател на терапията се смята роденият в Токио през 1943 г. Масаюки Сайонджи. Той е специалист и преподавател по китайски език и културни особености и има личен интерес към лечебните техники, използвани по онези земи.

Запознава се със сънародника си Оно Хидеказу, който му предава собствените си познания по дзен ти фа – лечебно изкуство с вековна история, използвано от китайските монаси. Самият Хидеказу е живял години наред в Китай, а когато се връща в родината си, създава собствена комбинирана система от мануални техники.

Сайонджи изучава практиките на Оно и ги систематизира, наричайки ги "Хълбочно-наместваща юмейхо терапия". Последната съдържа 100 различни похвата и вече е популярна в цял свят.

Същността

Юмейхо не е просто вид масаж, а философия, която се стреми към постигането на баланс в човешкото тяло и душа и хармонизирането им с околния свят.

За тази цел терапията си служи с масажни и наместващи техники, класически гимнастически упражнения и практики за вътрешно уравновесяване.

Според юмейхо, центърът на човешкото тяло са тазовите кости, около които симетрично са разположени останалите му части. Особено важен е гръбначният стълб, който е перпендикулярен на таза и служи като ориентир за симетрията на крайниците, раменете и т.н.

Всяко изкривяване на костите, втвърдяване или скъсяване на мускулите, затруднено движение на ставите нарушават симетрията на тялото и се нуждаят от лечение.

Ползите

Ако очаквате стандартен лек масаж, много грешите. Юмейхо е много повече от това и съчетава в себе си разнообразни техники, прилагани в различни съчетания спрямо третираните проблеми.

inm.comТъй като терапията се използва за лечение на изкривявания, размествания и други ортопедични проблеми, както и за възстановяване на мускулатурата, може да бъде доста агресивна на моменти. Това не означава, че причинява болка или неприятни усещания, а по-скоро силен натиск и разнообразни техники.

Терапевтите настояват, че юмейхо може да се справя със сериозни изкривявания и размествания, стига да се практикува трайно и редовно. Немалко спортисти също прибягват към нея с цел подобряване и ускоряване на възстановяването си след тренировки.

Освен всичко сесиите могат да се провеждат практически навсякъде, тъй като не е задължително свалянето на дрехите и използването на масажно олио.

Разбира се, съществуват и противопоказания, като тежки форми на остеопороза, нарушения в кръвоснабдяването на мозъка, тежки дегенеративни изменения, деструктивни процеси вследствие тумор или туберкулоза, травми с нарушение на анатомичните структори и др. За това е добре юмейхо да се прилага след консултация с опитен терапевт и сваляне на подробна анамнеза.

В общия случай обаче японската терапевтична система оказва положителен ефект върху цялото тяло: костната система, мускулатурата, кръвообращението.

Една сесия обикновено продължава около 40-45 минути, като накрая завършва с релаксиращ и енергизиращ комплекс за цялото тяло. И от личен опит мога да твърдя, че ефектът е впечатляващ :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май