Хармония във водата – уатсу

Масаж, разтягане и плуване за радост на тялото и духа
Хармония във водата – уатсу

Тази интересна водна процедура е създадена през 1980 г. от Харолд Дъл. Същият понастоящем е директор на Световната асоциация по воден масаж. Явно по онова време господин Дъл е получил простичко, но гениално прозрение, защото, както сами ще разберете, уатсу е водна терапия, която отлично съчетава успокояващите и лечебни свойства на водата. Освен това, водният "масаж", както го наричат някои, отстрани напомня и на много красив, плавен танц.

Уатсу (watsu) се извършва в топъл басейн, чиято температура достига 35°C. Терапевтът (практиката често се включва в рехабилитационни програми) и клиентът обличат бански, тъй като цялата процедура се извършва във водата. Масажистът деликатно придържа и насочва тялото на клиента през цялото време. Тъй тялото на втория се потапя и под вода, на носа му се поставя специална щипка, която да пази вътрешността му суха.

Движенията, насочвани от професионалиста по уатсу, обикновено се редуват, като преминават от плавни и пасивни към по-динамични и ритмични. Инструкторът ви кара да се плъзгате по водата, като ви обръща на различни страни, придържайки ви за ръцете, краката, гърба или седалището.

Освен, че ви носи спокойно по водата, водещият процедурата също залюлява или спорадично разклаща тялото ви. Терапията включва още разтягане на крайниците, мобилизация на ставите и няколко масажни движения, подобни на тези в шиацу. Цялата процедура се характеризира с много нежни и внимателни докосвания.

Практикуващият уатсу винаги подбира движенията във вода, които пасват най-добре на физиката на пациента и биват адаптирани към неговия начин на дишане. В тази връзка мнозина, подложили се на необикновеното изживяване споделят, че освен усещането за дълбоко отпускане, са почувствали и голямо доверие към инструктора. 

Майсторите по уатсу твърдят, че съприкосновението с водата кара хората да изпитват удоволствие и уравновесеност, каквито не могат да бъдат постигнати при масажните терапии "на сухо".

Хубавите новини са, че това мокро удоволствие се предлага и у нас. А за да се потопите в усещането още отсега, ви предлагаме да изгледате долното релаксиращо видео.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април