Хавайското тайнство ломи-ломи

Древната масажна техника и до днес е ритуал за здраве и красота
Хавайското тайнство ломи-ломи

Да седиш пред компютър в сгорещено помещение през август не е точно лятна мечта. Каквато и музика да слушаме, колкото и да пишем за вълшебни морски дестинации, уиндсърфинг и спорт на открито, все сме си в офиса...

От доста време се чудим каква антистрес терапия да си спретнем и май открихме идеалното решение в градски условия – масаж, но не какъв да е, а ломи-ломи.

Може да кажете, че знаете за масажите, че вече са ви скучни или пък, че действат най-добре през зимата, но ние веднага ще ви опровергаем: точно тази релакс техника е съвсем различна.

Малко история

Ломи-ломи е традиционен хавайски масаж, за който се смята, че има силно възстановително и дори лечебно действие. Наименованието му идва от думата "ломи", която на островния език означава разтриване, мачкане, натискане и т.н.

Смята се, че полинезийците са използвали тази масажна техника още преди стотици години и всички са били обучени да я практикуват, още от деца.

Ломи-ломи бил специален ритуал за лечение и възстановяване, придружен от молитви, специална храна, декорация и т.н. След появата на християнството в Хавай обаче, бил забранен като медицински похват и постепенно се превърнал в антистрес терапия.

Техниката

Масажът съчетава различни техники и подходи в едно, заради което няма аналог по света.

Изпълнява се с леки, на пръв поглед, и плавни движения. Терапевтът използва върховете на пръстите си, дланите и дори предмишниците си, а понякога и камъни и пръчки.

Движението на ръцете е бавно, но ритмично и наподобява танц.

"Аксесоарите"

Терапията обикновено се извършва на фона на традиционна хавайска музика. Използват се свещи, както и ароматни масла, в които се потапят камъните, пръчките или директно ръцете на масажиста.

Философията

Някои специалисти, практикуващи ломи-ломи (най-често родом от Хаваите), имат строго специфичен подход към масажа и поддържат тайнствения му лечебен ореол. Те не обичат да работят в спа центрове и студиа, а по-скоро у дома и на открито. Освен това карат клиентите си да медитират, да се молят и дори им дават съвети за промяна в хранителните им навици.

Тези терапевти често помагат и чрез въвеждането на занимания за самопомощ преди или след масажа, които също влияят благотворно върху хората "в ръцете им".

Ползите

Автентичният ломи-ломи трайно намалява стреса на всички нива, включително на психическо равнище. Дори една процедура е достатъчна, за да усетите разлика.

Подобрява кръвообращението и възстановява мускулатурата. Заедно с това се отразява благодатно и върху кожата, особено в съчетание с ароматни масла – прави я блестяща, еластична и свежа.

Експерти използват серии от масажи и с лечебна цел при разнообразни заболявания, въпреки че не съществуват научни данни в полза на тази практика.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 05.08.2011 | 12:20
    Искам такъв масаж! Веднагааааааа :)))

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април