Финландска сауна

Става напечено!
Финландска сауна

Как би ви се харесало насред лято да се заврете в малка дървена кутийка, където температурата надвишава 90 градуса? Меко казано неприветливо, нали?

Ние пък приветстваме подобни практики по всяко време на годината, тъй като същите са се доказали във времето като отличен метод за възстановяване от физически (тренировки, тежък ръчен труд) и психически (предимно офисен) стрес.

Някои от рекреационните свойства на сауната се проявяват в подобрена издръжливост и физическа работоспособност, като цяло, увеличен обем на кръвната плазма и червените кръвни телца, занижено систоличното кръвно налягане, временно облекчаване на симптомите на настинка и грип и по-рядко боледуване от същите.

Независимо от това, което сте чували, от сауната не се отслабва. Тя може да допринесе за загубата на тегло под формата на вода, но същата работа върши и ходенето до тоалетната.

Някои съображения

Тук си говорим за сауна от финдландски тип, т.е. за суха сауна. Това е и най-разпространеният у нас вид и се характеризира с високата си температура (над 80ºС) и наличието на нагорещени камъни, върху които периодически се излива вода за повишаване влажността на въздуха в помещението.

Добра идея е да разполагате с душ в непосредствена близост до кабината, защото ще ви се налага да го ползвате. Много български зимни курорти разполагат със самостоятелни къщички със сауна, което е добър избор в случай, че цените усамотението и личното си пространство.

Инструкции за употреба

  1. Сауната трябва да е загрята до минимум 90ºС.

  2. Влезте в кабината и я напуснете в момента, в който започнете да се потите.

  3. Вземете си много кратък душ (5-10 секунди) с топла вода, подсушете се и поседнете за 2-3 минути.

  4. Върнете се в сауната и останете 5-10 минути, колкото да се изпотите доволно добре.

  5. Вземете си душ в рамките на 30 секунди, но нека този път водата да бъде възможно най-студена. Постарайте се главата ви да бъде под струята през цялото време.

  6. Подсушете се и поседнете, докато престанете да се потите и кожата ви е напълно суха. Това обикновено отнема между 3 и 10 минути.

  7. Върнете се в сауната, като този път трябва да се заредите с търпение за поне 10-15 минути.

  8. Повторете стъпки от 5 до 7.

  9. Вземете си последен душ за 1-2 минути, този път с много топла до гореща вода.

  10. Подсушете се напълно и си намерете тихо място, където да полегнете за десетина минути.

  11. Не забравяйте да пиете вода, за да си възстановите изгубеното количество и се постарайте да не се натоварвате физически поне 2 часа след това.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април