Турската баня

Комбинация от горещ въздух, вода, масаж, сладки приказки...
Турската баня

Къде? Вече ви казахме – в хамама. Да, турската баня се нарича още хамам. Всъщност, тя има по-скоро арабско-турски корени и е съчетание между древната парна баня, добрия стар масаж и облекчаващия душ, без който не можете. Освен всичко друго, в миналото хамамите били и мястото, където хората отивали, за да пообщуват с приятели в една истински отпускаща атмосфера.

Традиционната турска баня представлява съвкупност от огромни мраморни помещения. Тук посетителите получават комплексна спа терапия, която започва в трите парни стаи, намиращи се една до друга. В първата те се подлагат на горещи изпарения, а във втората – на умерено топли. След това гостите обикновено се обливали със студена вода и получавали масаж. Накрая те можели да отдъхнат в третата, по-хладна стая.

Хамамите, както преди, така и днес, разполагат с отделни помещения за мъжете и жените. В мъжките обслужващият персонал е от силния пол, а в женските, съответно – от нежния пол.

Парна баня, водна баня, масаж, сладки приказки...inm.com Трябва да отбележим, че акцентът в хамама е поставен върху водната терапия, разтъркването на цялото тяло с твърда масажна гъба и масажа, извършван от теляк – здрав мускулест индивид, който обгрижва гостите с опитните си и безмилостни ръце. (В миналото теляците изпълнявали и сексуални услуги). Масажът се комбинира със силно натъркване с насапунисаната гъба, след което клиентът бива обливан с вода.

Турската баня през годините еволюира до такава степен, че от някогашни пристройки към джамии или преустроени византийски бани, хамамите се обособяват в собствени сгради. Те комбинират структурни елементи от римските терми и ромейските бани, а чисто функционално съхраняват и почитта на централноазиатските народи към водата. Ако пък ви интересува как изглежда съвременната турска баня, бихте могли да надникнете още сега.

У нас хамамът е познат от векове. Макар и видоизменен с течение на времето, той е оцелял до наши дни, и то... в специализирани спа центрове, които предлагат процедури от класическата турска баня, комбинирани със съвременни глезотии. Ако преди масивните теляци не са предлагали масаж с шоколад и водорасли, или маска за лице и коса с всевъзможни аромати и разцветки, днес има места, в които бихте могли да се зарадвате на всички тези екстри.

Не сме съвсем сигурни дали в днешно време ще успеете да комуникирате с някой (не)познат по същия начин, както е ставало това преди, но ако не ви излезе късметът в турската баня, то опитите не трябва да спират. Важното е да почивате качествено, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май