С масаж срещу главоболието

Магическо докосване за отстраняване на неприятните усещания в главата
С масаж срещу главоболието

Този (само)масаж се базира на принципите на рефлексологията. Иначе казано, чрез него се опитваме да въздействаме благотворно върху цялото тяло, като стимулираме няколко ключови точки. Нека само отбележим, че той е ефективен при слабо до умерено силно главоболие. Действието му при по-сериозни случаи като мигрена, например, е облекчаващо, но твърде краткотрайно и не може да замести употребата на съответните медикаменти.

Преди да започнете масажа се уверете, че сте изолирани от всякакви дразнители. Затъмнете стаята, изключете радиото, седнете или легнете удобно, ако ползвате очила или контактни лещи ги свалете. В случай, че имате нужда от допълнително отпускане, можете да затворите очи, като вдишате и издишате дълбоко няколко пъти.

Започнете масажа от скалпа. Третирайте задната част на главата си с връхчетата на пръстите. Движенията, които те описват, трябва да са кръгообразни. Следва да използвате и натиск. Той трябва да е с такава сила, че с допира си да помръдвате кожата на главата, както е показано на видеото.

Докато масажирате, наблегнете на основата на черепа и зоната около ушите – под, зад и над тях.

При докосване на тези места трябва да усетите как пръстите ви попадат в нещо като малки ямички. Именно това са точките, чрез които въздействате на останалата част от тялото.

За да усетите действието на рефлексологията, можете да си направите един експеримент – натиснете силно с пръст някоя от тези вдлъбнатини. Ще почувствате пробождаща болка, а няколко мига след това няма да усещате главоболие. След секунди обаче то ще се възвърне, затова продължете терапията до 2 минути.

Преминете към размачкване на врата. Съберете пръстите (без палеца) на двете си ръце и ги поставете от двете страни на врата. Използвайте същите малки кръгообразни движения. С тях разтрийте средата на тила, а после се изместете по-нагоре и по-надолу.

Повторете движенията няколко пъти за всяка зона. Вероятно ще усетите, че някои части от врата са по-напрегнати или втвърдени от други. Разтривайте ги смело, дори ако усещате болка – по този начин ще облекчите и схванатия си врат.

А сега, нека приложим няколко факирски трика за лице :) Свийте леко ръцете в юмруци, като насочите палци към лицето си. С тях притиснете зоната между веждите в горната част на носа (тук ямичките са съвсем миниатюрни, но осезаеми). Задръжте в това положение около половин минута. След това отместете палци и ги поставете в средата на веждите, като отново приложите лек натиск.

Най-накрая се насочете към външния ръб на очната кухина, където ще понатискате за още 30 секунди. Дори да ги просрочите обаче, няма да последва нищо страшно, затова може да не се съсредоточвате твърде много върху посоченото времетраене. Завършете тази сесия, като натиснете с палец и ямичката в долната част на скулата, непосредствено под окото (вижте филмчето).

А сега съберете показалците и средните пръсти на ръцете и ги поставете върху слепоочията. Започнете да масажирате местата с бавни кръгообразни движения. След като третирате минута-две, без да махате пръсти от слепоочията, поставете палци в горната част на челюстта, под скулата, и притиснете леко. Сетне плъзнете палците си няколко пъти между скулата и челюстта.      

Ако искате да продължите с масажа, преминете към разтриване на точките, разположени върху ръцете. С палеца и показалеца на едната ръка разтрийте зоната между палеца и показалеца на другата (като на снимката по-горе). После разменете ръцете.

В случай, че страдате от синусово главоболие, размачкайте силно с палец възглавничките на всеки един пръст. В тези точки ще усетите нещо като бучици. Когато ги докосвате силно ще изпитате болка, но не спирайте. Прекратете натиска само, ако ви стане много неприятно. Същата процедура може да повторите и за пръстите на краката.

И дано скоро не ви боли глава!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май