Прераждащата сила на тайландския масаж

Разтягане, натиск, йога, нежност? От всичко по малко
Прераждащата сила на тайландския масаж

Това е още една масажна практика, заимствала терапевтичните методи на Аюрведа и китайската традиционна медицина. При тай масажа ще бъдете обръщани на всички страни, изправяни и карани отново да легнете. Ще се чувствате в покой, но същевременно с това – ангажирани да се движите.

Тази техника на масажиране (тайландски: нуат пен боран) е официално призната от местното правителство и има статуквото на медицинска практика. Част от хората, които я прилагат, са медици, завършили специализиран профил за лечение чрез системата. Друга част масажисти нямат медицинско образование и прилагат уменията си в специализирани спа или туристически центрове.

Основната философия на тай масажа е, че тялото се състои от въздух (тайлански: лом), който се поема през белите дробове и се разпределя посредством 72 000 пътища (тайлански: сен). Масажните терапевти "лекуват" или третират най-големите от тях, като натискат определени точки, разположени върху им. Иначе казано, тук идеята и приложението на техниката са почти идентични с философията на акупунктурата и много подобния на нея шиацу масаж.

Нуат пен боран е тип дълбок масаж, при който се цели привеждане на телесните енергии в хармония и цялостно подобряване на физическото състояние. Прави се без масла. По време на сеанса клиентите лягат на шалте или твърд дюшек на пода. Те носят широки, удобни дрехи и са третирани самостоятелно или в група.

Тайландското изкуство може да бъде реализирано едновременно с ръце и крака, като първите фиксират тялото, а вторите масажират, или обратното.

Терапията продължава над два часа и включва ритмично притискане, най-вече с ръце, и разтягане на цялото тяло. Тези, които се подлагат на тайландското чудо, търпят дърпане на ушите и пръстите на ръцете и краката, изпукване на кокалчетата (знаем, че това харесва на мнозина :))...

Освен това, в определен момент, клиентът трябва да предостави на разположение гърба си за разходки и да се извие в йогистката поза кобра. Цялата процедура е стандартна и спазва определен ритъм.

Никога не сме опитвали нещо подобно, но сме готови да пробваме. А вие?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април