Какво още не са ви масажирали?

Две предложения с лесно приложение: ушите и скалпа
Какво още не са ви масажирали?

Ушите и скалпът най-сетне могат да се зарадват на специално внимание и нежност. Но въпреки че масажът, който ви предлагаме, концентрира движения върху тях, той съвсем не е толкова локализиран в действието си. Както може би се досещате, тук ще става въпрос за изключително приятно размачкване, базирано на точковата терапия (рефлексология).

За ушите: можете да разтривате, поглаждате, размачквате твърдата и дърпате лекичко месестата им част. Ето и няколко варианта за масаж. Който и да изберете, резултатите ще са добри – ще се чувствате освежени, по-спокойни и с възобновена енергия.

inm.comМасаж за месестата част на ухото: хванете я леко с палеца и показалеца си. След това започнете да ги разтърквате, описвайки с пръстите си малки кръгове. Разтривайте така в продължение на няколко минути, а след това се насочете към средната част на ухото, откъм външния му ръб. Отново с палец и показалец хванете ухото там и го размърдайте цялото с кръгообразни движения.

За да свикнете и придобиете усет, е по-добре да направите първия си масаж без масло. Най-приятното от цялата работа е, че можете да изпробвате техниката и върху самите себе си.

Аюрведа масаж с топло сусамово масло: масажирайте цялостно периферните зони на ухото с пръсти, потопени в нагрято сусамово масло. След това капнете няколко капки от омайната течност и започнете да описвате леки кръгове по ръбовете на ушните канали (дозирайте маслото внимателно, за да не попадне във вътрешността им). Този масаж отново можете да приложите на себе си – рано сутрин, в съгласие с традицията на древната индийска практика.

Малка ушна медитация: тишината. Е, тя не е точно масаж, но пък ефектът й е също толкова отпускащ и зареждащ. Най-напред, ако е нужно, загрейте ръцете си, като ги потъркате една в друга. А сега, с тях запушете уши (без да ги притискате), както бихте направили, ако не искате да чуете какво ви казва някой. Задръжте ръцете си така за около 30 секунди, след това повторете. Усещате ли как спокойствието се разлива край вас?

За скалпа: техника с дърпане на косата! Никак не е неприятно, само звучи така. Просто сплетете пръсти в своите коси или тези на човека, който ви има достатъчно доверие, за да се подложи на масаж, и дръпнете, като се постараете да отлепите скалпа. Шегуваме се, разбира се. Трикът е, че трябва да хванете възможно най-дебел сноп коса близо до основата на скалпа и да го дръпнете лекичко, без да причинявате болка никому.

Можете да се разхождате по целия скалп и да захващате снопчетата коса, за да създадете чувство за отмора у себе си и близките си. Усещането е наистина уникално.

Добре е да си припомним, че нервната ни система се контролира именно от мозъка. А ушите и скалпа – тези така пренебрегвани части на тялото, са неразривно свързани с него. Нека бъдем сред малцината, които управляват стреса, манипулирайки умело действията им. Как ви се струва подобна вуду идея?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 20.11.2011 | 11:47
    тови вид масаж на окосмената част на главата и ушната мида се прилага при следните смтоми
    главоболие миренозни главоболия
    високо и ниско кръвно налягани
    и при някои неврологични проблеми
    и нека не забравяме че както стъпалото така и ухото са една малка проекция на нашия организъм

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април