История на масажа 1

От древността до малко по-нови времена
История на масажа 1

Става ясно, че повечето народи искат да се окичат със званието "откриватели на масажа". Само че според изследванията, които все още провеждаме, появата на магическата техника, базирана на допира, не е изолирано явление за един–единствен географски ареал или култура. Днес ще проследим къде и под каква форма са възниквали предшествениците на масажа, докато стигнат до нас в днешния си вид.

Сведения за масажа са завещани от много древни цивилизации като гръцката, индийската, египетската, китайската и японската. Не можем да гарантираме обаче, че датите, посочени в източниците, (и цитирани от нас), са точни. Това, което можем да твърдим със сигурност е, че масажът е вид лечение на тялото и духа, възникнало много, много отдавна.

Съвременните археолози са открили папируси, датиращи от 3000 г. пр. Хр., които дават информация за медицинските процедури, извършвани в древен Египет. Една от тях е третирането на гърба и краката с помощта на ръце. Можем да считаме, че успокояването на болката в тези части на тялото се явява естествена необходимост, особено ако вземем предвид начина, по който идват на бял свят всички постройки от онова време – тогава пренасянето на строителния материал не се извършва от машини, а от животни и хора.

История на масажа 1inm.com В китайската книга Хуанди нейдзин, или Трактат за вътрешното от Жълтия император-написана около 2600 г. пр. Хр, се говори за принципите на Ин и Ян, енергията чи, практики като акупресура, акупунктура и тай чи. В съдържанието горещо се препоръчва използването на "масаж на кожата".

В ролята си на цивилизационен център в Далекоизточния регион, Китай приемал множество гости от своите съседни страни, които искали да попият знания и мъдрост от извора. Във връзка с това съществуват твърдения, че когато японски монаси отиват да учат медицина в Средното кралство (Китай), те възприемат принципите на акупунктурата. Въз основа на тях създават традиционния шиацу масаж.

Според едно от мненията за появата на аюрведическите масажи, тяхното изкуство е споменато в документи за първи път около 1500 г. пр. Хр. Тъй като традицията на Аюрведа се предавала устно, не можем да бъдем сигурни дали масажите, стигнали до нас от Индия, не са и по-стари.

Периодът 500 г. пр. Хр - 200 г. сл. Хр. е време, в което медицината извървява прехода между древната практическа медицина и развоя на науката от по-ново време. Тогава гръцко-римският начин на живот е пример за останалата част от света. Първенството обаче, както знаем, не се отнася само до модните тенденции или лайфстайла, както бихме ги нарекли днес. Римската и гръцка цивилизации са майки на много философи, учени и хора на изкуството. Хипократ – бащата на медицината, е едно от тези отрочета.

Именно той, през 460 г. пр. Хр., пише, че: "Лекуващият трябва да умее много неща, и сред тях със сигурност е разтъркването". Натъкнахме се на твърдение, че самият грък разработва няколко масажни техники, сред които разтриване при изкълчване, потупване по гърдите и размачкване на корема.

Аристотел пък открива, че нежното поглаждане на тялото съдейства за отпускането и предизвиква сън. Тук пък ще споменем, че според холистика д-р Джон Келог, сънародникът на двамата медици – Гален, е първият спортен масажист. Тъкмо той започва да прилага масажни техники сред гладиаторите. Успоредно с масажа, тези медици използват и терапиите с вода от горещите минерални извори, практикувани от римляни, перси и индуси.

Като че ли римляните наблягали повече на терапиите с вода в банята, отколкото на мануалните терапии, разработвани активно от гърците. По-късно, някъде по времето на Юлий Цезар, четем в някои извори, римляните започват да се радват на масажите, именно благодарение на гръцките медици.

И така, избродихме Древността, разбъркахме допълнително и без това неясните дати... Но се надяваме, че поне успяхме да отсеем частица историческа истина. Това обаче не е никак достатъчно, за да се опознаем по-подробно с древното изкуство на масажа. Все пак, още не сме си изяснили как Старият и Новият континент прегръщат идеята за размачкване, натискане, галене, отлепване на кожата и други интересни магии. Останаха забулени в тайнственост и други масажни пикантерии, за които ще стане дума скоро.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април