Живот като на сауна...

...е възможен. Само че – в Южна Корея
Живот като на сауна...

Корейският народ има изявено колективно съзнание. То намира ежедневен израз във всяка сфера от живота. Една представителна манифестация на чувството за принадлежност към социални групи (от семейство до нация) е културата на местната сауна. Както ще разберете по-долу, същата предлага много повече допълнителни услуги, освен силата на горещия въздух.

В основата си тази корейска спа терапия е идентична с финландската сауна. Името й – чимджилбанг, подсказва, че това е стая, в която може да се направи релаксираща гореща сесия. Да, тук действително ще откриете солиден брой кабинки, където топлината достига до високи, средно високи и адски горещи температури. След като любителите на жегата преминат през няколко помещения с нажежен въздух, те могат да освободят напрежението в стая с минусови температури. Тя, за разлика от горещите си посестрими (а донякъде – и за съжаление), не е снабдена с широкоекранен телевизор, който да носи допълнително развлечение на гостите.

Дотук добре. Само че малко избързахме с разказа, защото, още преди да влезем в стаичките за сауна, ще видим че пред тях, се простира широко, топло общо пространство. В него винаги има налягали върху постелки хора. Някои от тях сигурно са заспали отдавна, особено ако пристигате в сауната много след полунощ. Полунощ ли казах? Да, сякаш пропуснах да спомена – почти всички чимджилбанг са денонощни.

Всъщност, те не само не затварят врати, но и се превръщат в истински временен дом за чужденци, тинейджъри, избягали от дома, изтрезняващи купонджии, бизнесмени и хора, които просто искат да се скрият от познатите си за известно време. Нищо чудно, че сауните се превръщат в нещо като пансиони за млади и по-възрастни хора – там е топло, има храна и напитки, топла вода, и не на последно място – цените за "отсядане" са много по-ниски, отколкото в хотел или дори хостел.

Най-често предлаганите по тези места бързи храни са супа от водорасли, варени яйца, десерти с адзуки боб и плодове. Намират се и напитки, като безалкохолни оризови сокове с парченца лед. Освен това обаче, гостите на въпросния спа комплекс могат да се насладят на същински спа екстри от рода на джакузи, гореща водна баня (женска и мъжка). Всички гости могат да получат и масаж върху масажен стол или от масажист. Ако на някого не му достигат удоволствия, винаги може да посети и стаята за караоке.

На влизане в сауната всеки посетител получава комплект кърпи, облекло (за дамите и господата – в различни цветове) и постелка за спане. Вече казахме, че тук е нещо като малък хотел, но не си представяйте, че се пази абсолютно гробна тишина, само защото сте решили да спите – даже напротив. В чимджилбанг непрекъснато влизат и излизат нови хора, а други разговарят помежду си и по телефона, но... това в повечето случаи определено е част от чара на изживяването.

Повярвайте ми, че в корейската сауна има още много интересни, необикновени, а понякога – дори страшно вълнуващи изненади, които обаче ще си запазя за друг път. Дотогава си помислете дали варианта за горещ релакс с много екстри ви допада. Най-малкото, той е адски разнообразен и колоритен... Вижте малко повече в галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април