Домашни спа идеи за лятото

Няколко специални рецепти за достъпен релакс у дома
Домашни спа идеи за лятото

Любимите ни спа процедури през лятото се изчерпват с излежаване върху свежа трева и ароматерапия с натурални планински аромати или същото върху нагорещен пясък, но придружено от вдишване на солен морски въздух.

Уви, за съжаление не разполагаме с 2-месечна платена ваканция или финансовата свобода да правим това постоянно. Напротив, през по-голямата част от топлите месеци ни се налага да работим, при това в затворени, задушни помещения... Мъка, мъка!

Тогава на помощ идват стандартните спа процедури, които обаче имат три основни недостатъка: изискват време и добро планиране, костват нерви, докато успеете да си запазите час, отговарящ на персоналната ви програма. И струват пари.

Алтернативата на всичко това са някои глезотии, които всяка стресирана мацка може да приложи вкъщи. Всъщност, смеем да твърдим, че полът няма значение – подобна антистрес терапия не е запазена само за жени.

Ето няколко идеи:

За лицето

В естествени условия то не може да пази тайни, особено ако и собствените ви гени не му помагат. Тогава какво да правите вкъщи? Кратък успокояващ самомасаж определено ще има ефект:

  • Намажете лицето с плътен слой мазен крем (но не гел или лосион), който няма да попие бързо. Не втривайте цялото количество в кожата, има време.
  • Легнете по гръб, след което поставете дясната си длан между веждите и бавно изтеглете нагоре по челото, до корените на косата. Още преди да завършите движението, включете и лявата длан – от основата на челото до горе. Повтаряйте това движение с двете длани около минута.
  • След това използвайте показалеца и средния пръст на всяка ръка, с които масажирайте челото в посока от средата към слепоочията. Правете по един кръг около последните и повтаряйте това за минута.
  • Накрая, с кръгови движения, масажирайте по челюстната кост към ушите от двете страни на главата. Първо направете това от долната устна към ушите за минута, а след това от горната устна до слепоочията.

Във ваната

Това вече е класика в жанра, при това – унисекс. Ако сте сред онези, които притежават зидано корито в банята си, то вероятно имате своите спа ритуали.

Ние обаче предлагаме да замените традиционните соли или пенести продукти за вана с ароматно масло. То овлажнява допълнително кожата и обикновено съдържа есенциални масла, които имат силна миризма. Последната пък гарантира допълнителен релакс, ако е успокояваща, или тонизиране на сетивата, ако е възбуждаща.

След плаж

На всички се случва да прекалят с ултравиолетовите лъчи и да не смогнат със слънцезащитния лосион. В тези случаи на помощ идват домашните процедури с успокояващ кожата ефект.

Универсален вариант е към традиционното кисело мляко да добавите смачкани свежи боровинки в приблизителна пропорция 3:1 в полза на млякото. Разбъркайте добре и нанесете върху поразените участъци, включително лицето. Измийте след 15 минути с топла вода и намажете с хидратиращ лосион. Работи отлично, пробвали сме.

Витамините Е и С в боровинките, в комбинация с охлаждащото кисело мляко, имат чудотворен ефект върху кожата. Те задържат допълнително количество вода в нея, което намалява неприятните усещания и я успокоява.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април