Грижа за краката

С един кратък магически масаж
Грижа за краката

Вярно е, че краката не са първото нещо, което виждаме, когато се погледнем в огледалото. Представете си обаче как красивото ви лице се разхожда наляво-надясно, носено от накуцукващи, сухи, мазолести долни крайници. Нека бъдем перфекционисти и се погрижим за здравето и добрия външен вид на цялото тяло и на тези верни приятели, които понасят товара ни във време на радост и тъга.

Този масаж можете да приложите на самите себе си или пък върху любимия си човек. Добре е докато "работите", ръцете ви да не бъдат нито студени, нито горещи, а леко затоплени. Нека добавим и нещо интересно – според философията на терапията рефлексология, извършвайки масаж на стъпалата, вие не въздействате единствено върху тях. Върху тази част от тялото (както и по ръцете, ушите, лицето) се намират рефлексогенни точки, отговарящи на различните телесни органи, жлези и части от тялото. По-долу ще опишем накратко върху кои части от тялото можете да въздействате отпускащо или стимулиращо чрез масаж на краката.

А сега... избираме единия от двата крака и започваме!

Плъзнете с леко натискащо движение 3-4 пъти длани и пръсти по прасците от горната им част към глезена. По този начин ще помогнете на мускулите да се отпуснат. Продължете с масаж на глезена, използвайки палеца и показалеца си, като ги притискате малко по-силно, но без да прекалявайте.

Продължете надолу към стъпалата. Свийте ръката в юмрук и натиснете с него силно няколко пъти свода. След това с търкащо движение неколкократно прокарайте юмрука по цялото стъпало, като започнете от петите и стигнете до пръстите. При последните повторение може засилете натиска.

Следва обработката на пръстите – масажирайте умерено силно всеки поотделно, като плъзгате по тях палеца и показалеца на ръката си от основата към връхчетата. Завършвайте движението с леко подръпване на крайчетата им. В основата може да приложите по-силен натиск. След това сплетете пръстите на ръцете с тези на краката и огънете добре вторите напред и назад. Отново повторете всичко няколко пъти. Когато приключите, приложете процедурата и на другия крак.

А сега ще разясним на кои други части от тялото (без да претендираме, че този масаж е рефлексологичен) бихте могли да повлияете с гореописаната терапия за крака.

Погледнете стъпалото на десния си крак отдолу и ще добиете по-добра представа за местоположението на рефлексогенните точки по него. (Със същия успех можете да ползвате и левия крак, като имате предвид размяната на долуспоменатите посоки).

В лявата част на петата, като започнем отдолу нагоре, масажните движения стимулират коленете и бедрата. С третиране на дясната част на петата въздействате върху пикочния мехур. Долната лява част на свода съответства на възходящото дебело черво, а центърът му при манипулация влияе върху бъбреците. Чрез възглавничките, разположени в лявата част на ходилото "събуждате" панкреаса, в центъра до тях е точката на слънчевия сплит, а при десните възглавнички, до кокалчето – тази на стомаха. Вляво под пръстите на краката стимулирате ушите, под показалеца на крака – очите, гърлото и сливиците. Непосредствено под точката на ушите е разположена и съответната за белите дробове.

Надяваме се този масаж да се отрази магически на вас и любимите ви хора. И не забравяйте – за да се чувстват краката ви добре, ги третирайте редовно с омекотяващи кожата продукти и носете удобни обувки. Щастливо тичане!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май