Абхянга масаж с горещи масла

Заветът на аюрведа или как да посрещнем деня в пълно спокойствие
Абхянга масаж с горещи масла

Аюрведа е древна индийска система за холистичен подход към здравето. Според нейното учение болестите са резултат от нарушаването на равновесието между жизнените енергии в човешкото тяло. Един от методите за (профилактично) лечение, които последователите на това учение използват, е ежедневният масаж за цялото тяло, наречен абхянга.

Маслата, които се използват в този вид масаж, зависят от нуждите на пациента, възрастта и пола му. Все пак, най-често използвани са тези от студено пресовано сусамово масло (което е добре да бъде допълнително пречистено чрез варене във вода), билкови (едно от тях е маслото от дъхавото мушкато), или други ароматни масла (от кокос и лавандула).

Всички те обикновено се прилагат силно загряти, изливат се върху тялото от метална лейка и се нанасят с плъзгащи и галещи движения.

Сусамовото масло отпуска, загрява тялото и има най-дълбоко проникващи свойства. Счита се, че е с най-силно лечебно действие измежду всички масла, използвани в абхянга масажа. Дъхавото мушкато стимулира физиологичните процеси в тялото. Кокосово масло успокоява и охлажда. В комбинация с това от лавандула действа отлично за успокояване на тялото и ума.

Техники на масажиране:

  • Преди да започнете, загрейте маслото за масаж, като го задържите под гореща вода за няколко минути

  • Потопете пръсти в масажната течност и я разнесете по цялото тяло с леки движения

  • Изчакайте 4-5 минути, докато кожата попие маслото

  • След това започнете да масажирате цялото тяло, като оказвате равномерен натиск с дланта и пръстите

  • Третирайте по-чувствителните зони (сърдечна и коремна) с по-лек натиск

  • Съсредоточете се по-дълго време върху местата, където се събират нервните окончания (крака, длани, а също и в основата на ноктите). На същите места използвайте по-голямо количество масло

  • Частите от тялото, където са съсредоточени по-кръгли форми (главата, стави), масажирайте с кръгообразни движения. Участъците с преобладаваща права повърхност (ръцете, краката) обработвайте с прави движения

  • Когато приключите работата върху цялото тяло, спрете за около 10-15 минути и оставете маслата да въздействат. След терапията се взима топла вана или душ.

Ефектите: Абхянга подобрява кръвообращението (най-вече това на нервните окончания), тонизира мускулите, успокоява, намалява усещането за умора, стимулира здравия сън, енергизира, подхранва кожата и освежава цвета й. Целта му е да приведе всички протичащи в тялото енергии в перфектен баланс, който пък гарантира отстраняването на ежедневните здравословни неразположения.

Традиционно абхянга се прави всяка сутрин, но ако времето не ви позволява, подобна терапия 3-4 пъти в седмицата също би ви се отразила чудесно.

В България функционират аюрведа центрове, които предоставят тази услуга, но при добро желание винаги можете да извършите магическия ритуал и в домашни условия. :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април