Човек е толкова голям, колкото възбуждащ е гласът му

Защо определяме дадени гласове като по-привлекателни от други?
Човек е толкова голям, колкото възбуждащ е гласът му

Искало ли ви се е да правите секс с нечий глас? Не, не ни отговаряйте :) Много добре известно е, че гласът, в качеството си на вторичен полов белег, оказва голямо влияние върху възприятието за привлекателност на потенциалния партньор. Но логичен ли е един подобен механизъм от еволюционна гледна точка?

Ако говорим за животни и птици – напълно. При тях слушателят може да добие много добра представа за размера на подателя в зависимост от честотата и тембъра на неговия зов. Обикновено нискочестотните, гърлени звуци индикират по-голямо тяло, доминантност и офанзивност, докато високите честоти предполагат по-малък размер, страх и подчиненост.

Изглежда и при хората е закодирана същата тази примитивна интуиция или поне така демонстрира едно съвсем ново изследване, което бе публикувано вчера в онлайн списанието PLOS One. Учените подлагат хипотезата си на проверка като заставят мъже и жени да слушат гласове на противоположния пол с различна височина, качество и тембър.

Резултатите показват, че мъжките слушатели предпочитат шептящи женски гласове с висока честота, които отговарят на по-малък размер на тялото, докато жените предпочитат нискочестотни гласове, индикиращи едро тяло. Изненадващото е, че дамите също предпочитат гласът да е шептящ. Вероятно тази характеристика отнема малко от офанзивността и агресията, която се свързва с едрото телосложение.

С други думи, независимо от развитието на езиците, вокалните взаимодействия между представителите на обществото продължават да се базират на някои чисто животински инстинкти. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май