Соя vs. Секс

Ще изчезне не само желанието, но и дарованието...
Соя vs. Секс

Винаги съм смятал, че един мъж трябва да се храни и да живее така, щото дори и на 80 години не просто да търчи подир девойчетата, но и да е сигурен какво ще стори с тях, когато ги догони. За съжаление, животът има странно чувство за хумор и понякога купонът приключва по-рано от предвиденото. Доста по-рано дори.

Не знам дали сте чували, че дзен будистите ядат много соя, защото това им помага да запазят целомъдрие. Чували ли сте, също така, че японските съпрузи получават допълнителни порции от бобовото растение, ако бъдат хванати в изневяра? Всичко това звучи доста нелепо, но се оказва, че подобни анекдоти циркулират от уста на уста не без основание.

А основание, както винаги, намираме в науката. Съществуват много изследвания, които показват, че изофлавоните (растителен аналог на женските полови хормони) в соята изключително много "спъват" производството и употребата на тестостерон в тялото. Някои сведения откриват връзка между консумацията на соя и развитието на гинекомастия (мъжки цици, да ме прощавате). А доказателствата за репродуктивната токсичност на растението са още по-сериозни.

inm.comПоследните данни, които могат да накарат косите на всеки уважаващ себе си мъж да щръкнат (и други неща да  увиснат) идват от изследване, публикувано това лято в журнала Nutrition. Субектът е 19-годишен хетеросексуален младеж, който решава да стане веган и започва да консумира големи количества соя. Скоро след това изпитва загуба на всякакво либидо и още по-всякаква ерекция. Преди да се посвети на екстремно вегетарианство, нашият герой имал активен сексуален живот без каквито и да било засечки.

Лабораторните тестове показват занижени нива на общ и свободен тестостерон и завишени нива на ДХЕА (дехидроепиандростерон – хормон, който в мъжкото тяло обикновено се превръща в естрогенния хормон естрадиол). Диетата на момчето през цялата година преди това била един същински изофлавонен пир, състоящ се от соево мляко, соев чипс, тофу, соев сос, соеви зърна и едамаме (зелена соя). Всичко това довело до среднодневен прием на около 360 мг изофлавони, което е далеч над средното. След отказа от веганския режим и тоталното елиминиране на соеви продукти от менюто си, младежът наблюдава постепенно подобряване на сексуалната си функция. Направените след година изследвания показват нормализирани нива на тестостерон и ДХЕА.

И въпреки, че учените заключават с консервативното "нужни са още изследвания", аз нямам абсолютно никакво намерение да се превръщам в потенциален субект на едно от тях. До 80 може и да има още много години, но нали знаете в закачки и игри как времето лети...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май