Откъде са се взели наименованията на половите органи?

Или да наричаш нещата такива, каквито са. Почти...
Откъде са се взели наименованията на половите органи?

Какво знаем ние с вас, които сме получили наготово латинските термини за назоваване на половите органи? Всичко, което правим днес, е просто да ги заучим и използваме, за да звучим компетентни, докато говорим за секс. Само че древните римляни и гърци (естествено, че кой друг!) са постъпвали далеч по-непринудено в подбора на лексикалните единици, послужили за назоваване на добре познатите ни дамски и мъжки атрибути.

Хайде, например, кажете, какво според вас навремето е било единственото значение на думата пенис? Ами, ще ви кажем, че това е симпатичното космато окончание, с което може би се гордее дори настоящият ви домашният ви любимец. Е?

И правилният отговор идва от госпожа Петрова от квартал "Червена звезда"! Да, вие познахте, поздравления! Думата пенис, преди да придобие допълнителната си денотация, е означавало чисто и просто опашка! А всеки от нас може да си обясни защо за наименованието на мъжкия полов орган е избрана точно тази дума.

Ще кажете, че този въпрос е бил твърде елементарен. Тогава веднага вдигаме нивото и ви задаваме въпрос за петдесет хиляди... Извинете, исках да кажа, въпрос за тестиси. Той гласи: от името на кой древен правен термин произлиза днешното значение на латинската дума тестис? Както и предполагахме, този път наградата остава за нас, тъй като с него се е назовавал свидетел или човек, даващ показания по време на съдебен процес. Недоволни?

Понеже разбираме, че всички са доволни, ще ви зарадваме допълнително като направим разходка из недрата на женската анатомия. Разбира се, отново ще става въпрос за архаични думи. Първата от тях е клитор. Не, не ктитор, клитор.

И ако днес добре знаем за какво става въпрос, някога също са знаели. Тъкмо затова древни мъдри гърци дали на клитора името му с първичното значение на ключ. Тогавашните анатоми вероятно избрали названието с идеята, че клиторът е важен ключ към женската чувствена наслада.

Както е известно, въпросният приятел на дамите е част от т.нар. обвивка - на латински - vulva, която пък не би била кой знае колко интересна без ножницата, сиреч - старата ни познайница vagina.

На задната корица на скромния ни речник ще напечатам латинската дума eiaculor, която означавала нещо от рода на бивам изхвърлен, подметнат. По звучене терминът подозрително много се доближава до познатата ни еякулация, което ни кара да вярваме, че двете думи имат едно и също значение :)

Както сами се убедихте, нашите предшественици са назовавали съвсем образно и точно дамските и мъжки гениталии, и то без сянка на циничност. Надяваме се така представената информация да ви е била полезна и да е обогатила знанията ви.

До нови пътешествия в човешката история!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април