Най-дългата бременност в историята на човечеството

375 дни
Най-дългата бременност в историята на човечеството

Да си бременен е изпитание, което трае приблизително 266 дни, стига всичко да е в рамките на нормалното. За повечето жени това са 266 тежки, противоречиви и изпълнени с надежда дни. Не и за 25-годишната госпожа Беула Хънтър, която ражда дъщеря си Пени през 1945 година след 375 дни носене. Това е зашеметяващо преносване на плода с 109 дни или с други думи - около 30% повече от очакваното.

Доктор Даниъл Белц от Методистката болница в Лос Анджелис, който се грижи за госпожа Хънтър, потвърждава датата на положителния тест за бременност, както и датата на раждането. По неговите думи необичайната продължителност на бременността се дължала на особено бавното развитие на плода в матката. Самото бебе се ражда нормално, със стандартно тегло и израства здраво.

Тук трябва да се има предвид обаче, че както с всички останали медицински досиета от миналото, валидността и на този случай също е под въпрос. Някои коментари гласят, че може да става дума за две отделни бременности - първата, завършила със спонтанен аборт, но непосредствено последвана от успешно износване. Друга идея е, че датата на зачатието може да е била сгрешена. Тя се изчислява на база пропуснатия месечен цикъл преди положителния тест за бременност, но казусът тук може да се дължи на спонтанно пропуснат цикъл и невалиден резултат от теста.

Много от вас може би не знаят, но по онова време изследването за бременност е включвало инжектирането на гризач с урина от предполагаемо бременната жена и наблюдение на гризача за промени, свързани с хормоналната секреция. Давало е резултати, но те са били доста по-неточни в сравнение със съвременните методи, затова е напълно възможно да е имало некоректно отчитане. Възможно е, също така, Беула да е заченала няколко седмици след теста, което да е създало впечатлението за изключително дълъг период на бременност. Разбира се това са само хипотези и най-вероятно никога да не научим точната продължителност.

Колкото до рекорда за най-дълго време между зачатието и раждането, той принадлежи на едни близнаци, които се появяват на бял свят през 2003 година - 13 години след като са били създадени. В края на 1990 година една двойка от Йерусалим замразява свои ембриони. Дванадесет години по-късно ембрионите са имплантирани в майката, която ражда здрави момче и момиченце, тежащи по 2,26 всяко.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април