Как да избегнете ежедневните скандали

6 стъпки към хармонията и разбирателството
Как да избегнете ежедневните скандали

За любовта и отговорностите в семейството за нужни двама, независимо дали живеете заедно сами или имате и деца. Всекидневните малки спорове относно кой ще пазарува, почисти и дали си прибира нещата след себе си могат да нарушат хармонията и разбирателството във всяка интимна връзка независимо от това колко се обичате.

Като че ли пред по-сериозно предизвикателство са поставени семействата с малки деца, особено и ако двамата родители работят, а не разполагат с помощта на баба или друг възрастен роднина, който да помага за домакинството, пазаруването и прибирането на децата от детска градина или училище. Не трябва да забравяме и че най-малките членове от семейството изискват време и внимание, което не трябва да пренебрегвате като родители, тъй като времето бързо лети и докато сте се усетили те са вече непокорни тинейджъри.

Имайте предвид, че ако ликвидирате ежедневните битки за битови въпроси с интимната си половинка, то определено ще се радвате на разбирателство и най-вече подкрепата на човека до себе си.

Предлагам ви 6 стъпки към хармонията и щастието в дома ви от психолога Робърт Ситън.

1. Никой не обича досадната домакинска работа


Изхождайки от това правило е необходимо да достигнете до консенсус с половинката си, че ще си поделите малко от неприятната работа по-равно, което реално ще създаде усещането, че сте съпричастни към усилията на човека до вас.

2. Съставете списък с нещата, които ви доставят радост

Направата на такъв списък ще ви помогне да поделите и приятните ангажименти. Например вашият партньор може да обича да пазарува, защото по този начин разтоварва, а на вас да ви е по-приятно да сготвите или измиете чиниите. Важното в случая е и хубавите неща да ви носят радост и удовлетворение.

3. Работете заедно рамо до рамо

Психологът смята, че когато двамата партньори запретнат ръкави и се заемат със задълженията в дома това ги сближава и им създава усещането за екип. Например: гответе заедно, почиствайте заедно, пазарувайте заедно или си играйте заедно с децата. Бъдете заедно във всичко, което може да ви обедини и превърне в истинско сплотено семейство. 

1520125Thinkstock/Guliver

4. Научете децата на отговорност

Дайте пример със собственото си поведение и поставяйте задачи и на децата си в зависимост от тяхната възраст и възможности. За да получите подкрепата от децата си е необходимо да измислите игра от сорта, кой по-бързо ще си прибере играчките и ще получи награда. Този вид игри, в които се включва цялото семейство сплотяват особено в съботно-неделния ден, когато сте всички заедно. На финала ще се смеете и забавлявате цялото семейство без да има и помен от препирни и досадни натяквания, които освен всичко друго нарушават комфорта в дома ви.

5. Лично време

От изключителна важност е двамата с партньора да разполагате със свое лично време, което да прекарвате по най-приятния за вас начин. В този случай отговорностите ще паднат върху единия от двамата, но например на следващия ден ще можете да се смените. Важното в случая е да се придържате към баланса. Не забравяйте, че личното време трябва да присъства и във вашия интимен живот!

6. Разрешавайте конфликтите по време за спор

Трудно, но постижимо правило, чиято философия ако овладеете ще се радвате на хармония, любов и разбирателство и най-вече е възможно спорът да приключи по доста приятен и романтичен начин. Всичко зависи от двама ви. Използвайте въображението си за овладяване на трудните моменти. При всяко едно положение единият от партньорите трябва да отстъпи от битката и приласкае партньора си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април