Защо повечето жени нямат бради?

И откъде-накъде повечето мъже имат
Защо повечето жени нямат бради?

Честно казано, оригиналното заглавие на този кратък материал беше "Защо жените нямат бради?", но впоследствие се сетих за няколко гледки, които вероятно са скъсили живота ми с десетина години, и реших да го променя в името на коректността.

Та, почти в края на най-мустакатия месец от годината, аз отново намирам повод да пиша на любимата си тема: брадите. Както повечето типично мъжки отличителни черти, и лицевото окосмение се дължи на относително по-голямото количество тестостерон в тялото ни. Същият е виновен и за склонността ни да се смеем гръмогласно на лафове за цици и пръдни, да ядем с отворена уста, да замеряме телевизора с бирени бутилки, да използваме лафове от типа на "К'ъв си ти, бе?!" и "Знаеш ли кой съм аз, бе?!" малко преди да се сбием с привърженик на футболен отбор, различен от нашия любим, и въобще - да се държим като пълни примати.

Наред с тези важни ефекти, тестостеронът служи и като прекурсор за производството на един друг стероиден хормон - дихидротестостерон (ДХТ). Той, от своя страна, съдейства за развитието на вторичните ни полови белези, в това число и лицевото ни окосмение. Парадоксално, ДХТ е и основен фактор при оплешивяването, но това е една друга тема. Колкото до брадите, това е положението - имат ги само мъжете и малцина жени, като при последните това вероятно се дължи на дисбаланси от хормонално естество, на генетичното заболяване хипертрихоза или на употребата на анаболни стероиди. 

Съвсем друг въпрос е защо еволюцията търпи наличието на каквито и да било бради и до ден днешен. Едно от допустимите обяснения е свързано със способността на космите да пазят топло, като се предполага, че мъжете са прекарвали повече време на студено и затова им е била нужна и съответната защита от измръзване. Палео Gore Tex, така да се каже.

Друг вариант е чисто сексуалната селекция - идеята, че еволюцията насърчава онези черти, които ни правят по-привлекателни за противоположния пол. Тоест, брадата е секси не от вчера, а от доста по-отдавна. Може би още по пещерно време мъжете с бради са били възприемани като "по-добри бащи, които са в състояние да покровителстват и отгледат поколение."

Разбира се, винаги съществува някаква вероятност първите жени да са имали също толкова буйни кичури по лицето, но с времето мъжкото предпочитание да е насочило селекцията в посока жени с все по-видими и по-видим лица. Не знам... ако вие имате някаква алтернативна теория, можете да я споделите с нас на фейсбук страницата ни. А ако имате и брада - споделете и нея. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май