Шоколадови трюфели с черен чай

Триумфът на небцето
Шоколадови трюфели с черен чай

Най-важното

Изтънченият шоколадов вкус на трюфелите може да бъде допълнен от чили на прах, ментова есенция, мед, ликьор, счукани ядки, кафе, сушени плодове или пикантни подправки. Вариантите са много, а ето тук ще намерите един доста примамлив!

Освен това, въпреки че какаото е класическият вариант за овалване на бонбоните, съществуват и други интересни алтернативи - захар, филирани ядки, темпериран или настърган шоколад, кокосови стърготини и други. Е, май всичко е въпрос на предпочитания! 

Напоследък все по-често не мога да сдържа кулинарния си порив и в резултат - кухнята се превръща в работилница за изкусителни експерименти с шоколад. Надникнете във вчерашните ми, следобедни мисли и си вадете изводите сами:

"Произнасяйки великата дума "трюфел", улавям в себе си пробуждането на различни еротични и гастрономически идеи. Аз съм в шоколада и шоколадът е в мен. Неминуемо, неусетно, неприлично дори"...

Малко след тази формулировка, вече се бях отправила към близкия магазин, за да си набавя необходимите продукти. А ето кои са те:

200 грама черен шоколад със 70% съдържание на какао

250 мл млечна сметана

2 супени лъжици черен чай

кората на 1 портокал, ситно настъргана

2 супени лъжици масло

щипка сол

натурално какао на прах за овалване (с тъмен цвят и леко горчив вкус)

И, разбира се, се залових за работа:

Кората на портокала настъргах фино, като избягвах горчивата му бяла обвивка. Сметаната изсипах в малка тенджера и затоплих на умерен огън, докато в края на съда започнаха да се появяват мехурчета. Към млечната консистенция добавих листата от черен чай и портокаловите корички и оставих сместа да къкри 5-7 минути, колкото да се отключат изкусителните аромати от билката и цитруса. Когато течността доби наситено жълт цвят, махнах от огъня.

През това време, в друг съд, натроших шоколада на едри парчета и към него добавих маслото и солта. Сметаната прецедих през фина цедка, така че да остане само овкусената течност, директно в съда с шоколадовите блокчета. Разбърках добре с дървена лъжица, докато шоколадът се разтопи напълно, а сместа се хомогенизира. Гладката, кадифена текстура е известна и като ганаш (от френски език: ganache).

След това, съдът, добре херметизиран, оставих в хладилника за цялата нощ. На сутринта сместа беше готова за скулптуриране. С помощта на чаена лъжичка загребах от пастообразната консистенция и с чисти ръце оформих малки до средно големи топченца, както и всякакви други неправилни и причудливи форми... Накрая, овалях бонбоните в какао.

Мирела Миладинова

Готовите трюфели (около 30 на брой) се съхраняват в хладилник и се консумират до няколко дни след приготвянето им. Поднасят се леко охладени и в елегантна опаковка - точно както го изисква етикетът ;)

Мирела Миладинова

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 5
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 5
    от Не е посочен | 01.09.2012 | 16:00
    захарта и сметаната трябва да са в съотношение 1 към 1.Растителната сметана е също подходяща ,но трябва да се приготвя с по ниско съдържание на мазнини!Другата тънкост е прибавянето на краве масли след охлаждане на ганаша!
  • 4
    от Не е посочен | 31.08.2012 | 16:42
    Отговор на коментар #3 от : не че тук има разбиване просто изказвам разликата която аз съм забелязала в работата с нея
  • 3
    от Не е посочен | 31.08.2012 | 16:40
    ще стане и с растителна - тя се разбива по-бързо, животинската изисква по-дълго разбиване
  • 2
    от Не е посочен | 11.08.2012 | 16:19
    Много хубава рецепта :) Скоро обаче не съм виждала никъде течна млечна сметана, а само на растителна основа. Вие каква използвахте? А бялата част от кората на портокала е много полезна за сърцето - съдържа наринген, и е добре да се оползотвори по някакъв начин, може би с мед или в друга сладка комбинация
  • 1
    от Не е посочен | 07.05.2012 | 19:33
    ах ти :D

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април