Розмаринова сьомгичка

Простичка и чудесничка!
Розмаринова сьомгичка

Правило ли ви е впечатление колко много вярваме в сьомгата? Хубава риба е това, от най-хубавите. За съжаление, в днешно време имаме достъп предимно до нейни представители, които са били отгледани в развъдници, а това със сигурност е дало своето отражение върху хранителните и вкусовите им качества. Не, че това ще ни спре да си я купуваме, но винаги го правим с известна доза разочарование.

И преди съм споменавал, че филето от сьомга е нещото, което ми помогна да проям риба. Затова и до ден днешен то фигурира на челно място в списъка ми с неща-за-плюскане-с-магически-свойства. И е главно действащо... филе в днешната рецепта. По някакъв странен начин то успява да ме възпре от естествената ми склонност да изсипвам шкафа с подправките върху всичко, което приготвям, и резултатът винаги е доста задоволителен. Давам нагледен пример със следните необходими продукти:

  • 600 грама филе от сьомга

  • 50-тина грама масло

  • 1 лимон

  • розмаринова сол (нищо специално не е това, просто смесвате равни части сушен розмарин и морска сол и ги смилате в блендера или начуквате в хаван)

Начин на приготвяне:

Загрявате фурната до 150ºС. Подобна температура може и да се стори ниска на някои от вас, но е препоръчителна за готвенето на риба, тъй като позволява в нея да се запазят така модерните напоследък омега-3 мастни киселини (доколкото ги има, естествено).

Взимате съда, в който ще печете, и нареждате на дъното му тънки филийки масло. Върху тях подреждате сьомгата, нарязана на 4 парчета. Изстисквате отгоре сока от половин лимон, поръсвате с розмариновата сол и върху всяко парче слагате 2-3 лимонови резенчета.

Печете до готовност. За мен това са 30-тина минути, но за вас може да са повече или по-малко, в зависимост от личните ви предпочитания и дебелината на филето.

Ядете и вярвате в сьомгата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април