Различната торта. С кестени

По унгарска рецепта, предоставена ни любезно от момичетата от Jenite.bg
Различната торта. С кестени
inm

О, да, обожаваме кестени! Затова непрекъснато се ровим за нови и интересни готварски инструктажи, свързани с тях.

Наскоро, например, си откраднахме ей тази рецепта от любимия ни кулинарен сайт Kulinar.bg. А днес ще си вземем друга, но този път от мацките от Jenite.bg :) 

Момичетата ни инструктираха как да си направим торта с кестени, по специална унгарска рецепта. А в случай, че и вие искате да си спретнете вкусен и уникален десерт, бързичко си запишете... 

... необходими продукти:

  • 400 грaма кестени
  • ½ ч.ч. масло 
  • 4 с.л. тъмен ром
  • 300 грама черен шоколад (натрошен)
  • 6 яйца
  • ¼ с.л. сол
  • ½ ч.ч. захар

За глазурата:

  • 180 грама черен шоколад (натрошен)
  • 1 ч.ч. готварска сметана
  • 1 с.л. тъмен ром
  • 8 захаросани кестена (ако не можете да си ги набавите, просто си сварете повече и опитайте с тях)

Начин на приготвяне 

Най-напред, сварете кестените, докато омекнат хубавичко. След това ги обелете, изцедете ги добре и ги натрошете на по-дребни парченца. 

Междувременно, загрейте фурната на 180 градуса. Застелете с пергаментова хартия форма за печене (по-възможност - с диаметър 23 см) и намажете отгоре с масло.

Отделете белтъците на яйцата от жълтъците.

Изсипете кестените, маслото и рома в блендер и ги докарайте до състояние на пюре. Когато получите хомогенна консистенция, добавете в нея предварително разтопения шоколад и продължете да бъркате енергично, докато съставките се смесят добре. Без да спирате, присъединете към пюрето и отделените жълтъци – един по един.

В отделна купа разбийте с миксер белтъците и солта, малко по малко добавете и захарта.

Изсипете около една трета от белтъчната смес в шоколадово-кестеновото пюре, разбъркайте. След това внимателно добавете и останало количество. Изсипете получения микс в предварително подготвената форма за печене, заглаждайки повърхността.

Печете тортата на 180 градуса в продължение на 40-45 мин. След като я извадите, изчакайте 5 минутки да поизстине и можете да я преместите в друг съд.

682247inm

Докато готовата вкусотия се охлажда, можете да приготвите глазурата. Сложете останалите 180 грама натрошен шоколад в подходящ съд и ги залейте със сметаната, която преди това сте кипнали на котлона. Разбъркайте, докато получите гладка смес, след което добавете в нея и лъжицата ром. Потопете всеки от кестените в глазурата и ги оставете да "стегнат" в покрит с фолио съд.

Внимателно излейте глазурата върху тортата, като заглаждате повърхността с помощта на шпатула и оставяте вкусната смес свободно да се стича отстрани. Изчакайте 2 часа, след което можете да украсите произведението си с приготвените сладки кестени. Ама може и без тях :) 

Е, това е! Благодарете на дамите от най-готиния женски сайт и се насладете на произведението си...         

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април