Пудинг от киноа и манго

За свежо и вкусно лято
Пудинг от киноа и манго

Най-важното

Към този прекрасен десерт може да добавите и други плодове. Например, киви. Експериментирайте!

Точно от това имаме нужда, за да затвърдим лятното си и, да, вече подчертано отпускарско, настроение. Обаче, нека затвърдим и вашето.

След като преди време ви запознахме с тази екзотична рецепта за крем-супа от манго, днес ще ви предложим да забъркате още един интересен кулинарен шедьовър, за който може да бъдете сигурни, че е достатъчно полезен. По две причини.

Киноа е първата. Знаете, че симпатичните зрънца, чиято родина е Индия, съдържат солидна доза растителен протеин. Освен това те могат да се похвалят с цяла армия от антиоксиданти. Повече за супер зърната може да прочетете тук!

Що се отнася до мангото, вече получихме възможността да го похвалим най-доволно. В слънчевия плод има доста витамин С, калий и мед. С две думи: все полезни за здравето ви неща.

А сега вижте необходимите продукти за приготвяне на този модерен пудинг (за шест порции):

  • 200 грама киноа

  • 50 грама захар

  • 300 милилитра мляко

  • 1 манго, нарязано на кубчета

За сиропа:

  • 100 грама захар

  • 200 милилитра вода

  • 2 кори от лайм

Нека ви припомним, че киноа се вари в съотношение 2:1. В случая, за 200 грама ще трябва да напълните тенджерката с около 500 милилитра вода.

След като зрънцата заврат, оставете ги да къкрят на умерена температура в продължение на 12-14 минути до пълно абсорбиране на водата. После ги разбъркайте с вилица, за да избегнете момента със слепването на мъниците.

Междувременно, пригответе сиропа. В подходящ съд и отново на умерена температура разбъркайте захарта. Добавете 200 милилитра вода и корите от лайма. Оставете и тази смес да покъкри на котлона. Цел: захарта трябва да се разтвори хубаво в течността. Готовия сироп охладете добре.

Следва отново киноа-операция. Изсипете сварените зрънца отново в тенджерка и ги сложете на котлона на умерена температура. Добавете захарта и млякото. Бъркайте активно за около 5 минути, за да не загорят. Представете си, че все едно правите мляко с ориз.

Охладете готовия пудинг преди консумация. Сервирайте го в купичка, украсен с парченца манго и с лайм сиропа отгоре. Ммм! Вкусно!

Е, нека съобщим и лошата новина. Заради високото съдържание на захар в този уникален десерт, не ви съветваме да злоупотребявате с консумацията му. Изкушавайте се с него от време-навреме ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април