Плодова салата от древноримската кухня

Ексцентрично пъпешово изкушение, което ще ни върне назад във времето
Плодова салата от древноримската кухня

Бира, приготвяна още през бронзовата епоха, квас от каменната ера или супа от стриди и змиорки от времето на мезолита! Вече може да си приготвите тези древни ястия, благодарение на екип от датски археолози, които тръгнаха по следите на нашите предци и техните кулинарни предпочитания.

Трудът им завърши с книгата за рецепти, озаглавена A culinary journey through time (Кулинарно пътешествие във времето). За съжаление, сборникът с рецепти не е издаден на български език.

Сабине Карг, Регула Зимерман и Ирмгард Бауер смятат, че любовта към пилешкото в сос от червено вино и магданозените хлебчета датират от Средновековието, а пълнената патица с боровинков сос – още от каменната ера.

В книгата си археолозите разделят древните хранителни навици на няколко групи – от среднокаменната (до 9000 г. пр. Хр.), новокаменната, бронзовата и желязната ера, през годините на Римската империя до Средновековието и съвременна епоха.

Сред интересните рецепти в inm.comA culinary journey through time е тази за лют хрянов сос, датиращ от средните векове. Същият представлява горчица, запържена в масло и брашно, към които се добавят хрян и прясно мляко. Както виждате, тези съставки съвсем не са чужди на съвременния кулинар.

 Нашето внимание обаче привлече и една рецепта за плодова салата от епохата на древните римляни. Тъкмо нея решихме да споделим с вас. Някои от съставките й са необичайни, но сме длъжни да се пробваме в приготвянето, за да вкусим крайния резултат. Готови ли ста да се присъедините към нас? За мисията са нужни:

  • 1 пъпеш, сорт "медена роса"

  • 1 супена лъжица винен оцет

  • 1 супена лъжица черен пипер на зърна

  • 1 супена лъжица течен мед

  • 1 чаена лъжица рибен сос*

  • 2-3 щипки фино нарязан магданоз

Обелете пъпеша и го нарежете на кубчета. Смесете винения оцет, меда и рибния сос и излейте всичко това върху златистия плод. Отгоре поръсете със зърната пипер и магданоза. Готово.

Е, почувствахте ли се предизвикани за приготовлението на древноримнската салата? Кой знае - може пък тя да разпали въображението ни за нови кулинарни подвизи...

 

*В книгата като съставка е посочен използваният от древните римляни рибен сос ликвамен, но ако се сдобиете с него, имайте предвид, че е доста солен.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 10.09.2012 | 13:38
    Краси, никой от нашия екип не е пробвал да прави салатата, а рецептите са в книгата, с която не разполагаме. Въпросната рецепта беше единствената, спомената под една анотация за книгата.
  • 1
    от Не е посочен | 09.09.2012 | 01:30
    Някой правил ли е тази салата? И, може ли още някои рецепти от този сборник?

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май