Пица тайни от първа ръка

Маурицио Ферери с някои италиански трикове за замесването на тестото
Пица тайни от първа ръка

Нали знаете как самото споменаване на думата "пица" може да ви изкара от равновесие и да съсипе всичките ви опити да страните от тестото. Е, и ние знаем. Затова днес ще си говорим както за пица, така и за тесто. Или по-скоро за тесто за пица. Това ще се случи благодарение на готвещите магьосници от сайта Kulinar.bg, които посетиха изложението "Лаборатория за италиански вкус" и оттам откраднаха оригиналната рецепта от един съвсем истински италианец.

Неговото име е Маурицио Ферери и той знае, че перфектното италианско тесто съдържа:

  • 1 кг брашно

  • 3 гр мая

  • 20 гр захар

  • 50 гр студенопресован зехтин

  • 30 гр сол

Точно тук свършва тривиалното и започва специфичното, защото споменатите съставки трябва да бъдат комбинирани по начин, който едва ли ще ви хрумне интуитивно. Солта се оказва много специален компонент, тъй като от момента, в който ще я добавите, зависи успехът на цялата пица. Според италианския готвач солта трябва да се сложи последна, защото е хигроскопична. От своя страна, маята съдържа 80-85% вода, а солта може да я неутрализира. По този начин се прекъсва процесът на набухване.

Количеството вода пък трябва да е равно на 50% от брашното, т.е на 1 кг брашно, са ни нужни около 450 милилитра вода. Тя трябва да е топла, но не гореща, за да не убие ефекта на маята.

03fcf8d8-d07b-b1e9-f484-f96a33a96883inm.com

Самата рецепта за тесто за пица предполага в съд да сложите половината вода, цялата мая, захарта и зехтина. Към тази смес добавяте брашното, а за финал солта и останалата част от водата. След като всичко бъде смесено, тестото трябва да се омеси. Това става посредством внимателно приплъзване с длан, а не с точилка.

След като приключите с тази процедура, вземете тестото и го завийте с влажна кърпа, за да избегнете получаването на коричка. Изчакайте 20 минути и след изтичането им направете малки топки, които се поставят в херметически съд, за допълнително набухване. За оптимален резултат използвайте в рамките на следващите 6 часа.

Buon appetito, amici!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април