Пилешки бедра върху канапе с одеалце

По ергенски
Пилешки бедра върху канапе с одеалце

Венци ми е приятелче, с което пътуваме, ходим по концерти, ядем, пием и се веселим. Когато с Венци си говорим за храна, нивото на шум и екзалтация може да се сравнява единствено с какофонията, която отряд наскоро родили майки вдига, споделяйки опит относно... относно... е, тук сам се набутах.

Идеята ми беше, че човекът, който ще ви проговори след малко, определено има отношение към кулинарията и това отношение далеч не се изразява само в разглеждане на снимки на сандвичи в интернет. Момчето готви и го прави така, че горко на жената, която ще попадне под грижовния му черпак. С което се опитвам да ви кажа, че мога да ви дам телефона му, ако следните редове ви допаднат...

Кирил

Пилешки бедра върху канапе с одеалце (по ергенски)

Консумативи за две порции:

  • 2 пилешки пържоли от бут

  • 2 средно големи червени чушки

  • 1 патладжан със скромни размери

  • 1 глава броколи

  • 5-6 печурки

  • 2 скилидки чесън

  • кашкавал по избор или друго топящо се жълто сирене (в случая – едам)

  • пармезан или романо – настъргани (освен ако не си падате по силови спортове и рендето ви не е добре закалено)

  • 3-4 супени лъжици босилково песто

  • 2-3 супени лъжици доматено пюре

  • около супена лъжица масло

  • олио

  • сол и черен пипер

Уреди и материали:

810842Кристалина ИлиеваВенци... и Кирил.Тиган с незалепващо покритие, ренде, нож, дъска за рязане, дървена шпатула за тигана, гевгир. Ако към тигана имате и капак – ще миете по-малко. Аз лично така предпочитам.

Подготовка на продуктите:

  • Да, ще трябва първо да ги измиете тези продукти.

  • Нарязвате чушките и патладжана на жулиени (превод на мъжки: тънки ивици) с дължина около 5см. Мятате патладжана на един гевгир в мивката и го осолявате хубаво да си пусне чернилката и горчилката, или каквото там го мъчи. Ако му сложите чушките за компания, няма да има сърдити. Десетина минути стигат, после изплаквате с вода и оставяте бъдещото канапе да се отцеди.

  • Можете да махнете кожата на бутчетата, ако не я обичате или не сте способни да я сготвите до онова особено състояние на хрупкавост, което дори веганите тайно ценят.

  • Гъбите и броколите са за гарнитура, преценете си колко искате да сложите в чиния. Някои се мръщят на броколи, не ги мъчете. Първо сложете около 300 мл вода да заври. Обелете гъбите, ако се налага, и нарежете филийкообразно, на едни по-дебелички резенчета - поне сантиметър, иначе ще се стопят до размера на чипс. Свалете водата от огъня и пуснете броколите да се попарят. 2 минути баня във врялата вода им стига да си сменят цвета (от зелено в друго зелено, не се надявайте на чудеса).

  • Сложете си престилката (особено, ако сте мъж, уважаеми, мдааа... благодарностите накрая).

Термоядрената война:

Направете комбинация от масло и тиган върху нагрят котлон. Добавете малко олио, за да не залепва месото. Изчакайте. Гледайте. В тигана, не в телевизора. Маслото ще ви проговори спиритически, после ще се опита да изгони злия дух от себе си. Видите ли пушека, мятайте бедрата с кожата надолу и бягайте надалеч.

Ако имате капак, който е по-малък от тигана, го сложете директно върху месото, да го затиска и да му стане хрупкава кожичката. Изчакайте около 3-3.5 минути преди да обърнете месото. Пуснете си някой хит на Криско, те толкова траят всичките. След като го обърнете, можете да повторите песента дори да не изтраете до края, ще е готово. Свалете от огъня, прехвърлете в каква да е съдинка и хубавко омажете с песто.

В същия тиган добавете олио и метнете патладжана и чушките. Бъркайте, докато омекнат. Патладжанът е особено животно, той просто яде олиото. Не се стеснявайте, дайте му.

810843Емануела Беловарски

Продуктите омекнаха? Почнаха да образуват лека коричка? Слагайте доматеното пюре, бъркайте и бройте до 30. Добавете накълцаното чесънче, объркайте пак сместа и свалете от огъня.

Оформете две канапета и положете морните бедра на пилето да починат върху тях - така ще  предпазите канапетата от крадливи вегани. Настържете кашкавалчето отгоре, да ги завиете с жълто одеалце (бедрата). Прехвърлете внимателно в чиниите и поръсете хубаво с пармезан.

Изплакнете тигана и подсушете със салфетка. Върнете на огъня, още малко масло и "Бух!" - нека гъбите покажат на какво са способни за 2 минути. Ако има място, сложете и броколите. Ако няма - недейте. Гарнирайте и сервирайте!

В допълнение:

  • Гъбките се овкусяват доста добре, ако ги поръсите с къри.

  • На канапето може да му се добави морков и/или лук.

  • Малко бяло вино към канапето в тигана освежава сместа, тогава пюрето може да отпадне. Другата част от виното сипете в чаша и й намерете смислено занимание.

  • Любителите на лютото могат да използват въображението си и... да добавят люто.

  • Ами да бях украсил с малко магданоз, къде ми е главата тези дни!

Време за приготвяне:

Подготовка на продуктите - 10-15 минути (ако сте еднорък и ножът Ви е от магазин за едно левче - може би малко повече.

Термична обработка – 15 минути. Ах, пак ли?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май