Печен сафрид с горчица и масло

Сега е сезонът на черноморската риба, която всякак е вкусна
Печен сафрид с горчица и масло

Човек колкото и да обича свинско, от време на време трябва да разнообразява с риба ;) Днес сме в точно такова настроение и сме готови за свеж морски полъх в менюто.

Смятаме да си приготвим сафрид – дребна черноморска риба, на която точно сега й е сезонът и, с малко повече късмет, може да се открие в съвсем прясно състояние. Сафридът се почиства и приготвя лесно, при това за нула време.

Ето и необходимите продукти:

1 килограм сафрид

около 100 гр масло (може да замените с кокосово масло)

около 100 гр гъста горчица

3-4 едри глави кромид лук

250 милилитра бяло вино

сол и черен пипер на вкус

галета

Начин на приготвяне:

Леко разрежете рибите откъм коремчетата и ги почистете. В подходящ съд разбъркайте галетата с подправките и оваляйте рибите в тях.

Междувременно, в малка купичка оставете маслото да се отпусне леко и го разбъркайте с горчицата. Не използвайте цялото количество наведнъж, тъй като може да се окаже много, а ако не стигне, просто добавете еднакво количество масло и горчица. С получената смес намажете рибките обилно отвътре.

Оставете да престои 15-ина минути. През това време нарежете лука на шайби. 2/3 от тях начукайте леко и наредете в тава за печене, намазана предварително с малко масло. Подредете рибите отгоре и поръсете с останалия лук.

Залейте с виното, разредено с малко вода и печете 20-25 минути при около 180 градуса.

Разбира се, сафридът е страхотен и пържен или печен на скара. Във всички случаи се комбинира отлично с картофи и класическа салата от домати и краставици. Ние само добавяме чаша леко розе в компанията :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април