Оригинална неаполитанска пица

Приготвя се лесно, въпреки че методът е регламентиран със закон
Оригинална неаполитанска пица

Има два вида любители на кулинарното изкуство: такива, които го практикуват и такива, които го консумират :) Истинската му сила обаче се разкрива, когато представители на втория отбор започнат да преминават в редиците на първия, какъвто е случаят с част от скромния ни екип.

Подозираме, че подобни нерегламентирани трансфери ще зачестят още повече след излагането на следващата рецепта, която хем е лесна, хем гарантирано вкусна. Става дума за приготвянето на оригинална неаполитанска пица, чиято тайна отмъкнахме от Маркантонио Паризи, собственик на италиански ресторант в София.

Ето и необходимите продукти за тестото:

около 450-500 грама брашно + допълнително количество за омесване и поръсване

7 грама мая

около 250 милилитра вода

2 равни чаени лъжички захар (може и кафява)

1 чаена лъжичка сол с лек връх

Начин на приготвяне:

Накиснете маята, солта и захарта във водата със стайна температура и захлупете за около 5 минути.

Междувременно, пресейте брашното в голяма купа и направете дупка в средата. Изсипете течната смес и замесете тесто – на ръка или с помощта на миксер със съответната приставка. Ако се налага, добавяйте брашно, докато получите еластично тесто, което не се лепи.

Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло за около час.

БулфотоСлед това, взависимост от размера на тавата, разделете на равни части. Ако следвата оригиналните инструкции, би трябвало да оформите тънкия блат на пицата с ръце, но според нас това е специална техника, която изисква практика :) Най-лесният вариант е да разточите леко тестото до получаването на тънка кора.

Разстелете в намазнена с малко зехтин тава за печене и поръсете със смлени домати. Гарнирайте със сирене по избор (жълта моцарела в оригинал), и овкусете с босилек. Накрая напръскайте леко със зехтин.

Към тази "Маргарита" ние бихме добавили и малко риган. Получената пица се пече в силно сгорещена фурна за около 10-15 минути (колкото по-тънка е, толкова по-бързо става). Разбира се, вкусът от изпичането в пещ е несравним, но трудно постижим в домашни условия...

Така. Ако ще слагате салами или морски дарове, направете го преди печенето. Ако ще добавяте прошуто, то направете го след като пицата е готова. Пресните гъби се получават добре и запечени, и сурови.

Според правилата за приготвяне на неаполитанска пица, регламентирани със закон, блатът не трябва да е по-дебел от 3 мм в сурово състояние. Изпичането пък се случва в рамките на 60-90 секунди, ама точно!, при температура от 485 градуса по Целзий в зидана фурна и огън от дъбови цепеници. Вече трябва да сте наясно, че ако има кулинарни виртуози, то водещи сред тях са италианците!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март