Невероятно! Сладко от лук

Добавете го в колекцията на долапа: лесно за приготвяне е
Невероятно! Сладко от лук

Най-важното

Как да опечете чесъна? Лесно. Без да я белите или разделяте на скилидки, увийте главата във фолио и я сложете във фурната. 15 минути ще са й напълно достатъчни, но преди да я извадите, проверете с вилица дали е добре опечена.

Лукчо все още е любимият ни художествен персонаж. Даже преди няколко дни отново препрочетохме любопитната му лучена история, написана от талантливия Джани Родари. Учудващо е как един така малък и сълзлив зеленчук може да бъде толкова вкусен и полезен, нали?

Безспорно лукът е отличен източник на витамин C, витамин B6 и фолиева киселина. Не е случайно, че му приписват ролята на добър имуностимулатор и природен антибиотик срещу настинка и грип.

И понеже го харесваме много, днес възнамеряваме да си направим... сладко от него.

В същото време, сигурни сме, вие едва ли ще опитате подобен кулинарен експеримент, ако не го реализирате сами и за това бързаме да ви запознаем с рецептата.

Преди всичко обаче нека ви подготвим: лученият специалитет има по-скоро сладък вкус, отколкото солен и е с подчертано мека текстура, отколкото хрупкава. Вероятно вече съвсем ви объркахме, така че ето необходимите продукти за действие:


750 грама лук
2 печени глави чесън*
2 супени лъжици зехтин
5 супени лъжици кафява захар
вода
4 супени лъжици винен оцет
сол

И старт!

Първо намачкайте печения чесън в чиния. Междувременно, загрейте зехтина в дълбок тиган на котлона и изсипете предварително нарязания на едро лук в него. Покрийте с подходящ похлупак.

От време-навреме разбърквайте. Целта е малките разбойници да омекнат и да станат полупрозрачни. Добавете захарта и пак покрийте с похлупак. Бъркайте, за да не загаря лукът. Гответе последния, докато не добие нежен средиземноморски загар. Сумарната процедура би трябвало да отнеме най-много 20 минути.

После налейте около 50 милилитра вода в тигана, покрийте с капак и оставете лукът да промени окраската си за пореден път до тъмно-кафяво.

Добавете винения оцет, печения лук, солта и още 50 милилитра вода. Захлупете сладкото и продължете да го готвите за около 10 минути още.

След като се охлади, преместете сместа в буркан и я сложете в хладилника. Това е вашето вкусно сладко от лук. Може да го комбинирате като гарнитура на редици ястия (отлично се вързва със сирене) или да го мажете на филийка. Изборът е във вашите ръце.

Освен това, докато е още на котлона, може да добавите клонка свеж розмарин или лъжица кимион. Те ще подчертаят уникалния вкус на новото ви кулинарно произведение.

Довършете картинката с дъх на канела... 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май