Ливанска свежест: табули

Салатата, която няма да напусне лесно мислите ви...
Ливанска свежест: табули

Тя ще идва в съня ви. Мечтанието за дъха й ще напоява всяка тежка минута, в която не я предъвквате. Зелените й пръсти дълго ще оплитат блуждаещото ви съзнание, което иска да плува в сока на домати и лимони. Зехтинената роса ще бъде огрявана от слънцето, търсещо своя стопанин на изток. Безнадеждният образ на падналите под масата зрънца булгур, които не сте докоснали с устни, ще пари мозъка ви безмилостно и ще поражда чувство на чудовищна вина... докато отново не направите салата в Голямата Купа. Онази бездънна купа, украсена с нежносини цветя, която винаги може да побере още, и още...

Това е магията на салатата табули, която идва от Ливан! Ако още не сте я опитвали, особено в домашни условия, ви препоръчваме да го направите максимално скоро. Как се приготвя?

С любезното съдействие на:

  • (поне) 5-6 връзки магданоз

  • сокът на един лимон (ако обичате кисело, нека бъдат два)

  • ¼ чаена чаша булгур

  • 2-3 средно големи домата

  • зехтин

  • сол на вкус

  • щипка кимион и черен пипер (за любителите на пикантния вкус)

Повелители на зърнените храни, накиснете предварително булгура във вряла вода за около час и половина, докато попие течността и набъбне.

Измийте и изчистете магданоза, след което го накълцайте на много ситно в Онази Купа. Доматите нарежете също на дребно.

Завъртете онзи обожаван жълт киселяк в сокоизстисквачката и полейте обилно телата на зеленчуците. Добавете булгурените зрънца, след това зехтин и посипете със сол. Разбъркайте всичко това.

Може да украсите с черни маслини и съвсем символично да поставите отгоре красиви стръкчета магданоз. Готово е...

Оставям на вас да излеете емоциите си. При някои хора консумацията се съпровожда с викове от екстаз и тропане на крака, подскоци. Въобще, яденето на табули е съпроводено с превъзбуда.

Само хората, които сме я опитвали, знаем за какво става въпрос. Станете част от нас... или повторете познатия сакрален ритуал.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май